[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
有保養檢查應該免費喎
原來係講抹鏡要比$500
關於閣下的查詢,請知悉雖然該款鏡頭提供基本防塵及防水滴能力,但視乎使用環境,塵點還是有機會進入鏡身之內。除非鏡身內聚積大量塵點,否則一般不會影響所拍攝照片的成像。如果閣下有需要鏡頭清潔服務,閣下可於辦公時間內攜同該鏡頭到 Sony 客戶服務中心,SEL2470GM2 的鏡頭清潔服務收費為港幣 500 元,需時大約一個星期。
CMOS有塵唔關鏡事
用左8-9年相機,一睇支135入面果d就知唔係塵
d"異物"細心睇係黑色有角,仲要勁多粒
至於係咩我就唔估
因為佢free幫我整
我諗最後佢係換左某d part同清返d黑色野
清理唔同鏡頭唔同價錢,具體要email問sony
不過大三元都貴
點樣清CMOS?有啲塵噴唔甩
CMOS有塵定鏡頭有塵好易分
兩者收光圈都有機會見到
視乎粒塵有幾大
所以我唔明點解無圖都咁肯定塵係CMOS定係鏡頭?因為兩者收光圈都有機會見到

鏡頭方面,塵越近鏡尾越明顯
係前鏡組就算肉眼見到既微塵收到f16正常都唔會係張相度睇到

*至於Cmos有無塵...其實熄左a74果類快門簾防塵功能既話
肉眼將個cmos係燈光下照下
見到反光又好似微微凸起果d咪Cmos塵,再細果d正常基本唔影響張相

*鏡就簡單,拎電筒照就得,無就鏡頭對燈光係另一面睇,後鏡組大粒果D收光圈就有機會影響(仲要睇埋鏡尾設計...)

**至於塵影唔影響到張相,就要睇粒塵既位置同大細
但真係冇諗過用過兩次都冇就入塵
佢答左係CMOS有塵喇

一般情況鏡頭有小小塵 收光圈都係影唔到
但sensor有塵就好易見到
加上佢係新買 基本就係Sensor有塵 除非你用左好耐
出r5未, 好撚緊火
入咗35150,支35gm擺埋一邊
好撚重
重量真係有返咁上下,頂得到係正嘅
我用緊35F2,諗緊升唔升級去35gm,但係畫質分別好似唔大,冇明顯分別
新買鏡頭無塵無異物依個觀念要改啦
sony QC真係唔係咁值得信賴

雖然我無爬文佢之後講過乜
但係佢原文自己講"鏡片內"有幾粒黑點塵
同我之前支135gm一樣,係唔知會唔會好似我咁越黎越多

anyway,佢解決左就得
tamron T28-200 F2.8-5.6
sony SEL24105F4G
大家會點揀
唔係黑色點,係成像收光圈有黑點。
唔好意思,我搞錯左。
鏡片內確實有塵 但CMOS都有清左CMOS之後有改善
但係之後應該點樣清潔CMOS?
因為仲有幾啲塵噴唔岀 又唔敢用平時抹鏡頭啲布抹
24105G
想入支ultra wide for 拍片+影景
二千幾入支二手samyang af 12mm f2.0
定係加幾百入二手Zeiss touit 12mm f2.8
定係直接畀到四千買新出嘅Sony 11mm f1.8好
2手 3千幾買11mm f1.8
拍片多就sony
影相多就tamron

會買再其他鏡就tamron
如果只係買一支就sony
sigma 支24 70 2.8 e mount 點睇
優點:質素幾好 價錢平
缺點:重 同2470GM 1代差唔多size
變焦方向同原廠相反 成日會扭錯

利申 sigma 2470係我第一支跟機買鏡頭
衣家換左2470GM II 考慮因素係重量,光圈環,變焦方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞