【癡線!我畀人呃完錢仲要收留埋佢個前任】

1001 回覆
387 Like 40 Dislike
謝謝巴打
FEEL到最後同HEBE
在線上!
在線上
夠哂驚喜,中秋節快樂
在線上
live
中秋節快樂呀
在線上中秋節快樂!
在線上中秋節快樂!
淫故?
中秋快樂
就算係,最快都下個故
唉瘋咁多個故,我從來無睇過一個係可以即刻開始開心嘅
在線等樓主
Live左
新世紀廣場變MOKO
依家搭紅van我都係嗌新世紀廣場有落
我以為中文係新世紀,英文係moko
新世紀廣場個名不嬲無改過
Lm
在線上放工睇完Show出文啦

「你點呀?搵個地方坐吓?」

記得這座商場在裝修之前在某些樓層設有座位,可是現在我們找了很久也找不著,而且昔日讓我們交談交心的座位現在已經拆卸。

現在只是時值晚上8時,明明應該是旺角最繁忙的時段,可是今晚的旺角有點冷清,連平日排隊的食肆因為沒有晚市而變得冷清甚至關門。

整個樓層就只有我和Hebe一直漫無目的地走著,感覺十分詭異。

直到我們走回戲院的樓層,那是我們唯一熟悉而且沒有多大改變的地方。

Hebe打破沉默地說:

「好耐都無認真行過呢個商場。」

「嗯?我都係呀,但你旺角返工唔經呢邊?」

「返工放工都會經過,咁我喺出面個巴士站搭巴士嘛,但認認真真咁行就真係好耐都無。」

Hebe這句話後,我們又陷入沉默,因為我對過去總是避而不談,但我沒想過Hebe竟然說得如此從容。

「咁你點呀?見你今朝好似好唔okay咁。」

「都無辦法啦,第三本書可能就係詛咒,永遠都出唔到咁。」

「咁本書講咩?」

「一個癡線佬看世界。」

「哈哈,一個癡線佬看一個癡線嘅世界好似幾有趣。」

「都無啦,目前都hold起咗。」

「如果第三本書就係詛咒,咁直接出第四本書。」

「有啲爛......」

「你變咗,你以前都唔會mean人。」

自從Bella搬進來後,她教曉了我有些人是要用駁嘴來交心交談,細心回想也覺得可笑。
「又好似係,可能呢段時間學識咗mean人。」

不知怎的,我感覺到隔著口罩的Hebe堆起一抹苦笑:

「可能我哋都變咗。」

「但我知道世界無嘢唔會變。」

「我......」

她的支支吾吾令我明暸今晚有心事的人並不單止我一人。

「有無其他地方想去?或者想食吓嘢?」

她搖了搖頭,最終我們走出商場外的行人天橋,今晚氣溫明明很焗促,可是看著這座五光十色,但街道上人跡稀少的城市又有一種說不出的悲涼。

我們沿著西洋菜街一路走著,走到登打士街的休憩處,找了個位置便坐下。

剛才看著行人的眼神間都有一種憔悴,只是下半臉被口罩遮蔽,活像這個只要東遮西擋就能當作一直如常的時代,每個人都需要一個面具;他們都知道需要將面具脫下並且接受現實,但每個人都對接受現實後的未來感到不安。

Hebe打破沉默地歎道:

「我無諗過夜晚9點嘅旺角可以咁靜。」

「可能真係無嘢唔會變。」

「因為當我哋變咗之後先會覺得世界無嘢唔會變,如果你唔變嘅話你會希望嗰樣嘢係永恆不變。」

「可能我自己都想變,只係到最後咩都改變唔到。」

「點解一定要變?」

「因為我討厭嗰個無膽無用自卑嘅自己。」

Hebe靜默了片刻,然後反問:

「你真係咁諗自己?」
我默然地點頭,說不出任何話。說到底是我害怕說得太多只會更加認清自己的窩囊。

抬頭望著晚空,又想起自己曾經在無數過惆悵的夜裡感到迷茫,只能從這片遼闊的晚空找個屬於自己的角落,寂寞地嘆喟物是人非。

「我曾經覺得自己好似得到全世界,甚至覺得真係可以改變到一啲嘢。但最後被改變嘅就只有自己,甚至自己都唔知自己變成點。」

明明我只不過在做一件對的事,至少目前沒有人敢說追夢創作是一件錯事。可是隨著時間日積月累我開始疑惑這是否一件錯事?然後我漸漸分不清對錯。

想到這點,我無奈凝望著Hebe,她見過這雙無否奈何的眼神無數遍,但有一次卻把她傷得最深。

不是她不好,不是我不喜歡,而是我不敢喜歡任何人,不想發展任何關係,因為我目前只可以兼顧自己的寫作事業,其餘的我記得不太清晰。

原來過去的種種看似清晰,實際上只不過猶如模糊一片的相照。所謂的映像只是大概,或許這是人類的自我保護機制使然,太清楚的話人會因為太痛而活不下去。

只知道我們愈談愈深入,我知道總會扯到當年未完的話題,甚至為話題寫上續集甚至畫上一個句號。

「我鍾意嗰一個無膽自卑嘅你所寫嘅故事。我欣賞你無論其他人點笑你文筆唔好,甚至話你唔似一個作家,你都仍然唔會去理一直繼續寫,唔會遷就唔會迎合他人。」

「咁係因為除此之外,我無任何嘢可以做。」

對,我就是執著,同時比起任何人都清楚暸解,追夢就像一台加速的火箭,只要點燃後便不能中途停下,剎停的一瞬就意味著解體,而破碎的就是那個人的意志。

因此,那怕兜兜轉轉後仍然回到那個寂寞的角落。

「你估有幾多人係一邊迷茫一邊知道自己軟弱,但另一邊廂會不顧一切一直向前怨?」

「電影入面無所恐懼嘅勇者係假㗎,軟弱迷茫但又勇往直前至係常態。」

「唔使安慰我喎,啲人只係會讚揚電影嘅勇者,恥笑現實中所謂常態嘅人。」

Hebe沉靜了一會,接著問道:

「如果唔係淨係講其他人,淨係講我呢?」

「我會覺得......你係鍾意錯人。」

她認真地看著我:

「莫少,我要同你講一樣嘢,係我內心最由衷嘅說話。」

「其實......我從來都無覺得自己鍾意錯人。我覺得你好好,因為你一啲都唔自私仲會處處為人著想。」

「我曾經嬲過你,因為我不停諗點解你唔自私啲?如果你係一個自私嘅人就一定會接受我嘅主動,咁我哋就會一齊。但我另一邊又會諗,我鍾意過嘅就係一個咁樣嘅你。就算後來我搵返你,我知道你都仲係避開我,所以就算你覺得自己膽怯,我都覺得只係一個時機嘅問題。如果我喺你寫作事業得意嘅時候出現,或者你就唔會諗咁多顧忌。如果你學識自私,我再搵返你嘅時候,可能就係我哋最好嘅時機。」

Hebe對我說的話其實沒有甚麼感人的句語,但我卻不爭氣地有一抹淚水從眼角奪眶而出;
「Sorry….」

話音剛落,Hebe微笑地用用指尖輕輕替我彈去淚珠。

「唔需要Sorry,其實有好多所謂唔開心嘅記憶我都忘記咗,最清晰嘅就係我哋點樣認識,同埋呢一刻為曾經未完嘅話題畫返個完滿嘅句號。」

過去的已經過去,一切都回不去,昔日的種種只能留在腦海深處。

或許在過去的一段日子裡,所謂內疚和執著,在兩人重遇的一瞬已經化作一抹雲淡風輕的微笑。

「Thank you。」

「引用返我男朋友同我求婚嘅一句,話呢個時代好多人都只係討論這是一個流行離開嘅時代,每個人都唔擅長道別,但無人去討論喺一個流行離開嘅時代應該要去珍惜一個人,而唔係道別。」

「求婚?」

「係呀,本來打算分開,因為大家對未來都無共識,我仲del晒ig啲相。點知隔咗一排,佢就同我直接求婚。」

「哦!原來......」

她點了點頭:

「我哋都要向住唔同嘅未來繼續追趕,雖然我知道你會覺得不安,甚至又會Emo一段時間。但係對我嚟講,今晚就係向以前任性嘅自己講一聲再見,亦都想畫返上一個句號,祝福你祝福自己。」

自我們漸行漸遠的一瞬開始,她的故事就已經與我的人生拆開。只知道我們都穿行在一座相同的城市,偶爾看著同一片天空,正因為只有那丁點的相連性,才讓我們惦念不忘地想像和假設,沉醉在那個猶如平行時空的夢境內。

直到某天她活活走到自己面前,或者在網絡上讓所有人見證她的幸福,到了那個時候才真正醒來,知道我在她的故事裡已經變成一位觀眾。

那一個瞬間,我鼓起遲了很多年的勇氣,用一個擁抱取代今晚該說的道別,補完未曾將她擁過入懷中的遺憾,而結尾換來她的一句感謝已經不枉。

與其說是遺憾,倒不如說是惋惜。

因為每一段過去猶如一場夢,現在回想那場夢曾經也很美。

可是我們只是「夢」裡認識的人,醒來就互不相干。

只是那場夢的後遺,又是一杯酒後的腦海掠過的一抹片段吧。

最痛不是知曉自己失去了,而是知道自己差點擁有過。

而我又一次在不知怎樣面對和掙扎如何應對之間,眼巴巴的將一個人推到別處。

某程度上,我真的有改變過嗎?

待續等大家追live
推推推
在線上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞