Better Call Saul S6 Final Season 劇情討論區 (5) Finale 終極大結局

1001 回覆
23 Like 0 Dislike
想問下點解BCS opening會變左好似斷片咁, 藍色畫面咁?
另外點解講返目前時間線就係黑白色, 而唔係彩色?
呢2幕想表達D咩呢
真 尋晚睇到差啲喊
黑白/彩色咁顯淺都要解

淺層意思係俾觀眾易了解 過去同現在時間線
深層次解釋咪係現在時間線
生活觀感係黑白毫無生氣

jimmy棄身份走佬做cinnabon經理
kim為捨棄過去而迫自己接受新生活
你會留意到kim連accent都變埋

而opening玩斷片係saul既故事再無然後

之前咁多人FF Kim離開BB嘅過程會幾 dramatic , 估唔到係咁淡然
一路擔心係外來力量拆散佢地, 最後都係佢地自己 fall apart
而家明知Kim平安 , 但一d心安嘅感覺都無, 反而仲心酸咗
Kim

真係睇到想喊
比vince gilligan撚狗咁撚
發現睇人忍眼淚仲辛苦過睇人喊
簽紙果幕睇到兩邊都死忍真係爭啲頂唔緊
一開始睇 BCS 果陣好驚 Kim 係死 Q 咗
表面淡然啫
鏡頭表達上兩個都放唔開

Jimmy 要kim出面等1個鐘
kim 最後鏡頭握住手袋
擺明有野講但見佢咁既態度就無開口

愈淡然愈心痛
lm
LM.
希望finale 會長啲,幾幾十分鐘啦
Jimmy叫Kim入嚟前仲係眼濕濕
根本接受唔到要同佢分開
不過要面 唉
發泡膠係正常,奇怪係無 fix 死,張櫈一推後就會拍落黎
價值觀已經唔同,放下身段去開口都改變唔到對方
跌落嚟個下以為會磅一聲
超越了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞