Better Call Saul S6 Final Season 劇情討論區 (5) Finale 終極大結局

1001 回覆
23 Like 0 Dislike
直接feel到同好唔好又無咩關係的
好似今集saul眼鏡反光變返彩色都係blink it or miss it咁
同埋kelley dixon唔係剪今集, 佢都係估, 好似上集佢都有估Francesca個scene係唔係致敬psycho marion走佬個幕

睇commentary應該會清楚啲, 我覺得佢地一般都做得好subtle, 正正係要你第二三次先察覺到係佢地想做到的野, 例如呢度講mike bar個one shot, 同對werner個two shot, 10:22
https://www.youtube.com/watch?v=h3gBD7r5nDk&ab_channel=MoviesFlicker
但我地係討論緊「直接feel到同好唔好」
而唔係「導技好唔好同好唔好」
同時你呢個講法掛連唔到director style
QT, hithcock好鍾意做返自己啲commentary, 特別hitchcock講好多鏡頭同mise-en-scene。兩個都唔係「直接feel到」QT就多easter egg, Hitchcock mirror對psycho佢都講好多第一次唔會留意到
咁QT hitchcock呢啲唔係直接feel, 我搵唔到理由有充分理據同邏輯話佢地導技差
所以兩者我見唔到關係
唔係阿
我應你係因為你話「好嘅導演直接用鏡頭俾觀眾feel到」
我答你兩者無咩關係, 你覺得唔係,
然後你回覆係用Tarkovsky同黑澤明做例子, 你支持呢個觀點的內容已經脫離咗BCS, 咁所以我再回應你的野都係脫離咗BCS, 我地無一個回覆係傾過BCS「連結到佢想俾啲資訊」呢類野

唔太知你講Mise-en-scène嘅功力的意思, 佢年代psycho用mirror都唔係太靚的shot, 用返本意, 即係scene來講storytelling, 呢樣都需要你做analysis, 同時好多時唔係直接用鏡頭俾觀眾feel到的野

btw我地傾的野好似有啲分別
因為我一開始都係講個幕個Mise-en-scène
我發現你全部例子都係sequence來
諗起佢地要搵人設計返個簽名都幾勁
最尾一集竟然係
How to spot a fake diamond, by Saul Goodman
https://www.reddit.com/r/betterCallSaul/comments/wnjjkp/how_to_spot_a_fake_diamond_by_saul_goodman/
幾想睇返哂所有人簽名, 如果有
應該至少有Jimmy, Chuck, Howard, Kim, SG, 可能Gene(簽hospital bill定張車牌)
之前睇EP10知道得返幾集重諗緊點收尾,會唔會爛尾
點知EP12神來之筆睇到好傷感

想知Jeff同Saul點識,點解一開始要威脅Jeff。我係咪Miss左一集
Jeff幾時識Saul同知道佢係通緝犯?
純粹想睇下佢地啲設計
諗落Gus同mike(簽做consultant)都好大機會有
jonathan banks出名鍾意呢啲detail
性格同樣都唔同,睇到我R嗮頭
Mike就無聽過想做
Bob就有啲複雜, 佢以前做導廢到on9, 廢到破埋產, 跟住好似無咩信心
不過聽佢interview佢有講佢認實做演員後就真係好認真
認真到唔希望知之後劇本任何野, 唔希望知佢地會點拍, 想有surprise俾自己/角色, 我諗呢個心態佢唔導得, 但演技

我諗我小眾意見, 我覺得gus個集毫無特色, Rhea個集好鍾意
一, gus個long shot排咗好耐
二, 極多mirror scene, 仲幾poetic
Howard自信滿滿出場以前係搵chuck, 依家變咗搵psychiatrist...
Howard出場背影變咗Jimmy假髮版
Kim同wendy shot係以前Hank同walt jr.搵wendy個shot
Kim同Jimmy係床吹水就出現過無限次, 但主要想mirror返上次jimmy玩整cake假證據, kim話做呢啲野唔講得俾佢知.....到變成今次kim策劃
Jimmy送公仔改到變改唔到時間, 以前Bill追住問jimmy野, 家下Jimmy追住問Bill野
Jimmy入nail salon個shot以前係門入入邊, 家下係入面影返出門(signal saul可以作主同埋係時候走佬)
最後kim同saul地下望新寫字樓係對應以前佢地係高層望過間好靚景的寫字樓

聽咗個集BCS, Rhea本人好鍾意同jimmy床個shot, 但我都幾肯定應該住世界超幫Rhea, 唔係Rhea自己諗哂上述(100%我數唔哂), 所以功力成疑, 但好睇來講, rhea個集有心好多
呢條片拍得好樣過劇入面
係化妝定燈光定photoshop
美劇真係比到一d完全無人識但好有實力嘅演員有機會
Saul BB前真係二打六嚟

Twin Peaks
congratulation
德州咁大片草原 / 沙洲都係陰晴不定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞