2022 NBA CHAMPION (3)金州勇士球迷討論區 (113) Golden State Warriors

1001 回覆
8 Like 3 Dislike

Kd好似kobe咁冇鯊魚情況下帶隊奪冠
先證明到kd做到嘅就野其他小前未必做到
Kobe證明左內線求其換一個都可以奪冠
吊kd老味有ki有jh都拎唔到咪overrated and overcredited
上年Irving Harden都傷啵
KD單騎同鹿決戰七場,差D絕殺,
只可以講天不助259
有挫折
就搞到隊波散
可能因為Kd 唔係做大佬料
之後今年咪帶隊win番全nba
巨星隊係咁,樹倒猢孫散
算啦,KD vs Curry 呢個話題係無解
不過Curry已經係勇士既歷史logo
尊重佢幫手攞兩冠同屌鳩佢走咗之後講啲咩冇衝突喎
其實Green講得中肯
我又唔覺得佢有踩Curry讚KD
佢只係帶出當年curry冇衣加咁勁
佢話冇KD贏唔到cavs同KD當年係咪勁過或者重要過curry一啲邏輯關係都冇乜
因為佢根本冇touch on如果冇curry會係點
亦都冇touch on如果冇KD但有好過HB既SF會點
成個論點係帶出KD個兩年既貢獻好critical
因為Curry仲未進化到球皇級自主進攻
但創造出黎既空間已經足夠隊波爭冠,砌低火箭
但要打贏LBJ+Kyrie就係要當cavs全力封死curry既時候有人把握所有既mismatch同空檔
KD作為歷史級單打手完成任務綽綽有餘
所以finals數據係怪物級數
但如果你要green直接compare兩者邊個valuable
佢相信佢一定會答係curry
因為curry既任務太辛苦
就算未奪第四冠之前我都一直認為curry係更好既球員

今季curry同16年一樣要做咁多野:跑off-ball, set picks, call set plays, 引包夾…
仲要自己包辦埋以往KD做既野: clutch time穩定既得分,而呢件事係冇另一個superstar幫手之下完成
其實經過今年,curry同KD既實力已經差好遠
17-18年 兩者功能唔同 你都仲可以拗KD作為終結點重要啲
KD無論係雷、勇定網都冇證明過自己比對方防守全力針對下贏
Curry以前已經證明過佢可以創造空間令隊友贏你,今年仲證明埋你點守佢都阻止唔到佢得分或者set up wide open比隊友,等同於LBJ做既野
所以今年既curry先係真正唔需要KD
人組隊佢組隊
佢先咁七剩係識入冠軍隊

人哋rmbj起碼組隊第二年會奪冠
Green講得岩
2019 curry係輸家
2019佢就係做唔到kd嘅野先輸

不過今年已經證明佢係歷史前十,kd仲未證明
冇咖哩一樣掂
咁隊波既問題係要靠curry持續進化去解決
但時候未到都冇計
廢鳩打到咁順都贏唔到g7
當時真係需要一個單打手解決個問題
可以未必係KD
但事實就係KD完美完成左個critical既任務
廢鳩都係比返佢應有既credit佢姐
究竟點樣無解

curry 冇kd 拎左兩冠仲有咩好討論
curry >>>>>>>>>>>> kd

就係咁簡單

證明啲”Basketball analysts”邏輯能力真係好弱
https://youtu.be/5TnM-9f75rU
懷仔講嘢幾有條理同幾得體, 係上到場就跌咗個腦咁唔知自己做緊乜
到底有冇睇過條片/原文? 你講呢d顯得你柒渣 扮理性扮中立

We got to a point where we needed to be able to give someone the ball that can just go and get a bucket. And Kevin was already there, I don't think Steph was there yet

Kevin was already there 而curry未到
清清楚楚講 kd is a better player than curry in 1718

仲有幾多撚樣要係到幫佢兜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞