2022 NBA CHAMPION (3)金州勇士球迷討論區 (113) Golden State Warriors

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
事實
係咪真 睇到幾次都覺得串得濟 唔似15大會講
應該fake 咁講第二日即上espn
如果揀三波場場入人百三分
三波都以為湧會揀佢,點知無

唔知係對Poole 太有信心
抑或Dlo衰過一次唔搏
而家都算練起左poole wiseman當六合彩睇下會唔會開獎
其實懷仔好慘,榜眼去湧已經大壓力

打左一季又打得唔好已經慘

第二季傷埋,都未夠慘

仲比古仔搶埋太子個位
Wiseman我又未覺得好差 咁當然佢技術同觀念仲係差啲
俾啲耐性睇下佢點成長
Embiid都傷左2季先有今日
我鍾意呢個pick多過PBJ
球感IQ唔差, 控傳技巧紮實, 左右手都有, 臂展出色
得分手段多, 尤其係中距
缺點係三分差咁啲, on ball defense麻麻, 動態天賦一般
不過重要嘅係佢先19歲, 仲有大把潛力, 二輪中執到算幾好
發展方向應該會係生命石, George Hill嗰類, 幾適合同Poole一齊
看完後終於開始這名「大物新秀」的分析啦。

上述片段應該不難看出,PBJ是一個硬體(身體天賦)上等但是軟體(腦袋)屬於中世紀產物的一名球員。

(片段將附贈於留言區)

進攻上嘛,他擁有很多能力,post fadeaway, pull up mid, C&S 3s, floater等等的投籃技能包,搭配6‘9的身高,6’11的臂展,加上他運球難以被掌握的節奏,理想應該也得是下一名小KD呀,但落到如此田地不在於技術能力,而是腦袋。

看看上面的不論是進攻還是防守片段,他一再犯下簡單的失誤,而且在其他比賽中也還是犯著同樣的錯誤,他可以用各種刁鑽的站位卡死隊友的進攻空間,宛如活塞的Stewart。

而且,就算進攻手感柔和又怎樣?
他單調的運球,永遠都是一個Jab step後直接一路加速到底,而且也缺乏換手運球的能力,前面片段提到的策應,也都是只有慣用手傳出來的,代表左手幾乎是未開發的石器時代。

再多提一些團體層面的東西,既然站位不好那他能靠傳球站位主動解放隊友串聯全隊嗎?
答案是否定的,他一旦啟動後基本上只有兩個模式,一個是有預測到隊友在哪有空檔會傳球,一個叫殺到底自幹沒在跟你導球,有直覺但只有中下等級,而且他的站位幾乎都是隨時黏著隊友的(Stewart:看我幹嘛?

最後呢他的投籃機制,三分有一場沒一場,看天吃飯的命中率,其實就是feet set的錯,上半身動作球與手的位置拿捏,出手後一氣呵成的follow through,一切看似美好,實則在下半身雙腿不自覺的往前踢後,把渾身的力量全都分散開了,再加一些稍微太往外擴的右手?好就這樣。

看到這裡應該會覺得PBJ是不是只會打爛仗,以目前層級是沒錯的,但是要升到更高層的賽事,這些能力全都得打掉重練,連在大學都要常常倚靠tough shot,上NBA後起碼要花整份新秀合約來修,密爾瓦基大也是知道這點所以都是讓他當接應點,從不給自主發動的機會。

防守呢?
更慘了,他不懂正確的橫移方式,縱容硬體再好,總是胡亂轉身追防導致永遠被一步過。

唯一適合他的只有蹲坑準備干擾投籃時,才有那麼一些用處。

協防端,他連正確判斷情勢都不會,大學至今開季兩個月也絲毫不見任何改善,不贅述太多,各種漏人無腦亂追,真的不太看好這名球員。

總結,前面說看PBJ很有趣,為什麼呢?

他就像是家裡的長輩3C新手,買了MacBook Pro,但是腦袋卻只記得怎麼使用Win98的系統一樣,硬體給你頂尖的,沒有整合一切能力的大腦,他無法正確打球,修正能力目前來看也幾乎為0

真的頗訝異他居然沒跌出樂透順位的,甚至掉到首輪末我都覺得還算合理,能拯救他的教練看來也只有黃蜂Borrego

還有Casey吧

模板:缺乏球商版本的Micheal Beasley or大一號的JR Smith(給他模板很難因為他現在有點四不像)

感謝MGU 籃球雜談把著甜蜜的差事分享給我處理:)

想更簡單的觀看文章,請轉彎至同名IG粉專
連結如下~

https://www.instagram.com/p/CZPAVKlPg3o/?utm_medium=copy_link

#做對的事 #選秀初探 #三月瘋後還有一次啊啊啊
JOJO 係咪健康問題先唔係狀元
有見頂邊個都做唔到啦
到頭來肥JO先係最係個屆最勁
其實我想睇返當年poole嘅評價
果陣完全無理過勇會選咩人
https://youtu.be/6MWwxiR9giw

Bob Myers draft後專訪講點解揀呢3個人

巴西仔有可能海外練季先打NBA,視翻roster spot有冇位
仔細睇過下PBJ啲資料
高中時期係同Jabari Smith齊名嘅五星高中生
後來為咗保住老竇份工, 拒絕名校Duke嘅邀請, 去咗佢老竇執教嘅Milwaukee
喺水平較低嘅Milwaukee被逼承擔更多責任, 包括佢唔擅長嘅控球同單打, 打咗幾場之後左腳踝舊傷復發
帶傷復出之後嘅表現完全唔掂, 最終佢嘅Draft位由最初嘅Top10跌到落首輪尾

睇完大概都理解Bob點解揀PBJ, 論上限首輪尾的確冇人高得過佢
六呎十高, 七尺以上嘅臂展, 加上又靚又標準嘅射波姿勢, 練得出就係高大版OPJ
不過最令人擔心都係佢腳踝嘅傷, 以佢現時嘅橫移速度同彈跳能力, 防守100%上唔到場
Curry大哥個ankle都救得翻,KT對膝頭哥又救得翻,In warriors 隊醫we trust
Source?搵唔到
睇分析就睇sky
睇佢我覺得睇佢陳述d球隊現況比較好
駁唔到雖然似fake嘅多 但佢串得起 歷史上多冠過佢嘅人真係得幾個
咁睇落有啲期待加油 養好傷先再出啦
乜撚嘢獸父嚟架

保住自己飯碗,毀掉兒子前程
最後都係保唔住炒咗魷魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞