【英國】英倫扮工室VII

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我至驚係interview
毒撚一對住陌生人就好撚緊張 講野打曬kick

我都係毒j,但interview 我就上身

我成日覺得答d competence based question好難,有冇Tips?

咩黎

你見工個時冇人問過你Competence Based Question?

其實你repeat個term我都係唔會明你想問咩

technical?

For example, tell me about a time in which you were required to produce something to a high standard, within a fixed period of time. /
Describe a time when effective time management skills were the key to success.

我成日覺得答d competence based question好難,有冇Tips?

咩黎

你見工個時冇人問過你Competence Based Question?

technical?

For example, tell me about a time in which you were required to produce something to a high standard, within a fixed period of time. /
Describe a time when effective time management skills were the key to success.

填過類似
學生時期既經驗諗左成個weekend都嘔唔出兩行

而家反而諗到下

咩黎

technical?

填過類似

而家反而諗到下

我都係寫左堆罐頭答案save低左
每次要填就copy and paste
反正公司都唔會好認真睇 (好似係)

咩黎

technical?

填過類似

而家反而諗到下

如果Phone Interview 照板煮碗讀俾佢聽係咪會俾人嫌太長

咩黎

technical?

填過類似

而家反而諗到下

如果Phone Interview 照板煮碗讀俾佢聽係咪會俾人嫌太長

睇公司啦
有D係hr in你既佢都係照你讀咁寫返落去就ok
manager in既話就講返D係人講既野
早晨
追左一排post 咁多追緊ILR既巴打真係覺得值得
人生最精彩既日子花左係英國捱
見有巴打擔心5年唔到35k...不如返香港賺完大錢先黎tier1...或者揀其他歐盟國家

係英國搵緊60k都係覺得香港好
見有巴打擔心5年唔到35k...不如返香港賺完大錢先黎tier1...或者揀其他歐盟國家

60k

60k

對返香港都係三萬幾一個月
隨便一個連登仔都有啦

純粹覺得唔值得為一個想用盡方法趕絕你既國家
去獻出自己最黃金既人生
各位考慮清楚

60k

隨便一個連登仔都有啦

去獻出自己最黃金既人生
各位考慮清楚

adore

60k

隨便一個連登仔都有啦

去獻出自己最黃金既人生
各位考慮清楚

goodest math?

60k巴打係英國大

60k

隨便一個連登仔都有啦

去獻出自己最黃金既人生
各位考慮清楚

goodest math?

英國60k一年 同香港35k一個月
稅後差唔多

唔洗咁串

首先 你要係香港賺到大錢
其實我覺得香港人工平均真係好柒低

60k

隨便一個連登仔都有啦

去獻出自己最黃金既人生
各位考慮清楚

錢銀確實係好大考慮
不過我果行係香港頹到仆街尤其係工作氣氛依邊好好多
所以都唔知點
都係邊做邊睇

巴打有咩高見?

60k

隨便一個連登仔都有啦

去獻出自己最黃金既人生
各位考慮清楚

錢銀確實係好大考慮
所以都唔知點
都係邊做邊睇

巴打有咩高見?

我會將英國當係踏腳石,係呢邊Grad完再做2-3年野先番香港,咁到時番香港先有競爭力

有冇人都係咁睇?

I wish I am earning £60k a year!

You only need 6 years in order to get British Citizenship - 5 years under Tier 2 for Indefinite Leave to Remain (ILR) and a year after having ILR to apply for British Citizenship.

The 6 years investment you put in will -

1) Get you a second citizenship just in case things go belly up in Hong Kong.
2) You can travel to the US visa free.
3) Your children will be British Citizens when they are born.

It is up to you whether to continue your stay in the UK.

60k

隨便一個連登仔都有啦

去獻出自己最黃金既人生
各位考慮清楚

錢銀確實係好大考慮
所以都唔知點
都係邊做邊睇

巴打有咩高見?

我會將英國當係踏腳石,係呢邊Grad完再做2-3年野先番香港,咁到時番香港先有競爭力

有冇人都係咁睇?

You are planning to stay in the UK to work for 3 years after graduation.

If you manage to get a Tier 2 visa and meet the requirement for Indefinite Leave to Remain and registration / naturalisation for British Citizenship, then why not stay for another 3 years to get your British Citizenship before leaving for Hong Kong?

Another 3 years in the UK can't do much harm!

60k

隨便一個連登仔都有啦

去獻出自己最黃金既人生
各位考慮清楚

錢銀確實係好大考慮
所以都唔知點
都係邊做邊睇

巴打有咩高見?

有冇人都係咁睇?

You are planning to stay in the UK to work for 3 years after graduation.

If you manage to get a Tier 2 visa and meet the requirement for Indefinite Leave to Remain and registration / naturalisation for British Citizenship, then why not stay for another 3 years to get your British Citizenship before leaving for Hong Kong?

Another 3 years in the UK can't do much harm!

I'm already holding a British Passport.

60k

隨便一個連登仔都有啦

去獻出自己最黃金既人生
各位考慮清楚

錢銀確實係好大考慮
所以都唔知點
都係邊做邊睇

巴打有咩高見?

有冇人都係咁睇?

聽聞出過國
香港啲囡囡特別易食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞