Marvel Champions: The Card Game 討論區 (4) - 新星&鋼鐵心現已推出

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
我覺得Iron Heart 可到A Tier 前排,Nova A Tier尾
iron heart算大器晚成,不過整體唔夠2隻新蜘蛛勁
我覺得 ironheart 張 冠軍隊 唔扣血先 屈機

召兩三隻怪 每人一拳 唔扣血。
幫自己擋一下 再幫隊友擋一下
Iron heart連英雄卡都完美配搭真心勁喎,資源牌又勁
上三級又快,又有相應配套牌,唔算大器晚成啦

但話要拎兩隻新spider比就各有千秋

Miles 重視stun and confuse
Ghost 重視防禦、取消啟動、counter encounter
Iron heart係穩定嘅輸出,精密嘅配搭
4隻嚟講
我自己覺得nova最弱
4隻排應該gwen>=mm=iron heart>>>nova
miles最慘係難打有steady同stalwarts 既boss
Miles最無用係打thanos者,其他都還好
但gwen真係好百搭,幾乎一套deck走天涯
Iron heart 升级好快下
完全體dmg 好高下
係,尤其玩leadership 極強抽牌同資源下,升級快到不可思議
如果個人唔係偏愛ironman,我會用ironheart取代ironman係我心目中地位
BTW,有無人講下雷射眼,望上去愈多人玩愈勁
未到手通通當睇唔到
依寫公認既e tier 係咪 ds 同ca,仲有無咩角可以挑戰下s tier
神角我只推ds
Tier s就蜘蛛家族同Iron heart
另外知唔知封面既豬豬人同豬豬戰甲幾時出

4條友一齊玩成日唔夠威脅指示物
你玩到唔夠用應該就輸捉一個出黎專心化解
第三回合開始清唔到至少6粒都叫佢砍掉重練
搵左3個fd 一齊玩,大家 最初都係0接觸呢個game ,不斷努力下終於過到犀牛人
呢個時期超好玩,爆主線好正常好玩就會玩多啲,好快就上手
後面d cycle未玩唔知不過睇落d新hero玩法都冇咩突破咁
英文版啦
喺Amazon買,而家又升返價
不如話越改越勁
一般睇唔係純粹睇英雄凡人技能
係睇整體 技能搭15張英雄卡傾向,又或者有啲特別突出嘅個別卡等成副deck圍繞住張卡服務

Marvel champion算維持到「新玩法」嘅game
膚淺去睇,新角都有唔同砌deck則重
Gwen 特色位係佢張重擔、四眼阿叔、同cancel啟動效果
Iron heart注重如何快速升級
Nova可以將平時唔點落deck 百搭資源卡 玩出新風格
啲擴充事件卡擺左落一副,第二副就無得擺
一個月唔夠入咗Core set同The Rise of Red Skull

Hero pack就入咗doctor strange, antman, quicksilver, scarlet witch, venom, war machine

係時間學下點砌deck
想問下
進攻ally 雷神 (自帶tough卡果隻)
果個能力係點樣計法??

點樣比一蚊電 結算不同敵人??

姐係比一蚊電 可以 每隻怪打一拳3傷?
咁反傷點計? 續拳(當打3隻怪)反三次? 每隻怪打一拳(當打3隻怪) 計一次反傷?
antman同quicksilver都係我想買既英雄之一
當每個從者都攻擊一次,所以如果全部都有反擊,就食咁多次傷害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞