Marvel Champions: The Card Game 討論區 (4) - 新星&鋼鐵心現已推出

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
打厭左core set反派 係咪應該入red skull? 定green goblin?
全入啦
大擴計番個價係拭買。
Gn goblin 亦斬好玩。
所以只係先後次序,可先入skull。
比你導一導 2盒都入了
師兄識玩
比上面師兄導一導 都買了
Good job
expert都過晒?
有幾個位唔知有無玩錯
1. 用spider man webbed up rhino,之後本身有charge, 到佢打個時,應該係discard webbed up, 之後比stun佢, 佢個charge應該仲有?
2. Rhino initiates attack on me (spiderman) ,佢有stun無得打,但我都有得抽1 對嗎?
3. 如果我有confused / stunned condition,應該只係exhaust hero 去解個condition, 但event應該都照開到?(例如打傷/ thwart action)
1.係
2.冇,instead定義係取代原來既動作,所以佢冇攻擊而係掉左將stun,而且status效果係最優先處理,所以你冇得抽.
3.寫明係attack同thwart既event都解到.如果將event可以deal damage,但冇話係attack,就解唔到,但相對黎講就係將event唔會被無效,例如she-hulk張ground stomp同thor張lightning strike(呢張效果度寫this attack印錯,官方講左唔計attack).
thanks
3. 即係話,例如我係stunned,之後我比2 cost 用haymaker,結果就係我解左個stun,之後無事發生?
如果係咁我玩錯左 下次再試下
係。
另外建議上官網down最新rule reference,core set嗰本outdated
竟然
每set一出,都有D改動,出左咁多set,本core書當然好舊
四個大擴入面,我覺得蜘蛛宇宙先係最抵買
全入最抵買
大擴有兩個heros, 計起黎係抵嫁。
Goblin 嘅敵方卡牌可以令現有敵方組組有更多變化。
其實相比起heros, 我覺得villians 嘅變化性重要dd。
始終目標係擊敗villians。
過了 想再難d
下個大擴應該入galaxy most wanted, 個set up好似幾正
重要挑戰性極強
galaxy most wanted 每關嘅set up係幾得意,不過太難玩,Ronan真係cls
星期六召集 12:00開波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞