Marvel Champions: The Card Game 討論區 (4) - 新星&鋼鐵心現已推出

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
中文版玩家共勉
送香港無免運費
真係各花入各眼
英文睇順眼咗都無乜大問題
玩中文版嘅桌遊... label機係佢地嘅一部分體驗
如果遇到啲反派
1.攻擊後就要棄置嘅附加卡
例如rhino 嗰張+3
2. 同埋spider sense: villain initiate attack, draw 1 card

咁villain本身 stunned 咗 或者 俾venom Grasping tendrils (Hero interupt: cancel attack)
咁我要點處理

我理解1 係唔需要棄置因為佢無攻擊過
2 係照draw 1張卡 因係係initiate 過attack 但係只係被取消attack

我咁樣理解有冇錯
Stunned / grasping tendrils 咁仲要唔要揭一張卡加攻?
1岩,2係你冇得抽一張,因為status card效果優先處理所以敵人冇攻擊。grasping tendrils係interrupt, 即villain initiates an attack前就發動,cancel左個attack,所以都係冇得抽
真…老實講,連英文都未睇掂導人入英文坑…
講到玩英文就高人一等,中文係垃圾
玩隻GAME要帶埋本字典做乜鳩
Thanks
真係好複雜
我諗嗰位巴打無話覺得高人一等嘅
只係好個人,睇你頂唔頂得順中文版d譯錯/印錯問題咁啫
係,好似係ffg lcg既特色黎
我有時都唔記得helicarrier唔可以係villain phase用,因為quincarrier可以,所以成日撈亂
因為依排多人入咗中文一個月都冇就放出去轉英文.提返下姐
英文唔係高人一等
而係中文真係譯錯、印錯、印漏太多

與其要自己搵嘢修修補補不如一開始就玩英文
何況隻game啲英文未難到要搵字典睇嘅
總之中英文版跟個人喜好就得

英文就係原版,好少會錯,啲字唔難,但字數都多,對唔習慣用英文玩boardgame 嘅人會有一定壓力。

中文就係翻譯版,錯漏會多啲,有時會令到場遊戲易咗難咗,但未去到你會完全玩唔到隻game或者遊戲體驗大減,尤其錯字嘅部分其實好易就get到佢想講咩。

所以自己想玩咩文就咩文啦
唔係要鬧呢到既巴打,我係係台灣個邊見到D討論貼
風氣有少少似呢到成最鳩人買英文啦買英文啦
但個班人連英文都未識睇,解又解錯
解錯同釋錯咪又係錯,打和

翻釋GAME錯就實有架啦,知返個原意咪算

重申:唔係話呢到既巴打,呢到既巴打好好人
我咁睇....英文係平D,但買之前要考慮你,同隊友能否駕馭.....
點解唔可以?

Action: Exhaust Helicarrier → choose a player. Reduce the resource cost of the next card that player plays this phase by 1

係villain phase 用唔係都算"this phase" 咩?
action只可以自己/隊友回合做
睇到解答
Action《--- you do not have a window to perform actions in the Villain turn

大家覺得邊個反派最好玩?
唔講強度其實我幾鐘意mad titan 守復仇者大樓
唔係一味化解就唔怕拖多幾回合
之後會試kang
對呢個幾期待
只係中文真係錯太多同翻譯好累贅睇完都唔知佢講乜姐邊有人講過英文高人一等
我仲係新手
覺得rhino 雖然劇本簡單
但係高攻 密謀7爆
低血英雄真係滿血俾佢一phase 車兩野得返1-2滴血
密謀又係兩吓1變7

利申多次: 新手
Ps: 幾刺激
單人其實犀牛人都會比佢偷到雞
core我覺得Klaw都可以好難打
由其黑你掉好多卡先出到從者
就咁抽thanos出嚟打normal都幾難打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞