Marvel Champions: The Card Game 討論區 (4) - 新星&鋼鐵心現已推出

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
有啲規則唔明白
1.有啲密謀卡叫反派攻擊你 如果造成嘅傷害就xxx
咁我可唔可以叫從者擋? 咁如果從這擋咗扣咗血需唔需要執行xxx 呢個動作?
定係英雄扣咗血先要?

2. 反派攻擊/密謀 要抽一張卡而決定使唔使加乘
如果嗰張卡抽倒係支線密謀需唔需要打出黎
定係攻完攻做掉到棄牌堆?
1.從者擋晒你個英雄就冇事,要英雄扣血先."你"既意思如果可以解做"身份",就解做"身份",如果唔得就解做"玩家"

2.唔洗,作為boost card抽既encounter card只睇右下boost icon唔睇卡效果,只有star icon時間,要執行橫線下既效果
Thanks
第二點明白

第一點唔太明
例如Klaw attacks you. If this attack deals damage, place 1 threat on the main scheme.

Ally 擋咗 咁仲要唔要加threat?
sor,你岩,deals damage,冇指明係deal邊個,所以如果ally扣血,都要加threat.
除非有tough,或者兩張boost都冇加攻,佢0攻,就冇事
明白了
謝謝巴打
對多人遊戲既 防禦機制唔太明
Defiance, Desperate Defense, Expert Defense 類似呢D卡
我係咪唔橫置個英雄, 都可以幫隊友防?
Desperate Defense 同 Expert Defense 係喺你基礎防禦嗰陣加防禦力,所以都係要橫置

Defiance 係棄增效卡,你有無基礎防禦都可以用,所以唔一定橫置
姐係我用Defiance 就可以幫隊友 食埋剩返既傷害?
簡單嚟講,係

正確啲嚟講係 你決定幫隊友擋,橫置咗你嘅英雄,所以反派依家係攻擊緊你,之後你就可以用Defiance 令自己受少啲傷
有時自己防左 橫置左 但又想幫隊友防埋 所以想知可以用咩方法做到
可以橫置盟友幫其他玩家擋,或者發動defense ability(暫時好似得preemotive strike,warning係唔洗橫置你個hero)幫其他玩家
推一推
今周有聚會?
建構反派卡組有啲唔明

1.標準遭遇組和專家遭遇組
每個劇本都會用到標準遭遇組。將專家遭遇
組加入劇本(在標準遭遇組的基礎上),
可以提高該劇本的難度。
專家遭遇組係額外再加入去而唔洗減返相同牌數出黎?

2. 模組遭遇組
核心包共有5個模組遭遇組,可以 在不同的劇本之間更換遭遇組...
咁係咪其實我玩其他dlc 嘅劇情 eg 紅骷髏 都可以用core 入面啲模組遭遇組?

3. 承上題
咁跟core 果啲標準/專家遭遇組 可唔可以用落其他劇本?

謝謝
1)Yes
2)Also yes
3)標準必放,打高難度專家亦必放(拆遷組劇情除外)。可以用小紅帽D標準ii、專家ii替換
除非你玩house rule……
1.唔洗,專家遭遇組其實只係三張卡
2.係,任你溝,就算main scheme話加一個modular,其實你加幾個都得,只係加太多有機會易左,因為副deck冇咁快loop.
3.全部劇本都要用core標準遭遇組,你睇每個劇本main scheme setup都會叫你落標準遭遇組;玩專家難度就要用專家遭遇組(the hood擴充有新既標準同專家遭遇組可以玩換)
買多咗包英文vision hero pack
有無把打有性趣接手 $100

tg. Fbsvsggxhwdb
有冇ching share下protection點打最順? 4款style最唔get佢係點打,成日擋完要橫置

利申打開1-2人game, 唔知關唔關事
睇你玩咩hero。通常都有幾種玩法。一係落d可以ready自己既卡;一係落d卡去maximize擋既benefit;一係落d減傷卡/回血卡等你唔洗擋。而且都唔少protection卡幫你擋/減傷之餘都可以削下敵人血。不過protection damage主要都要靠hero deck本身或隊友。亦都會有人玩stun
想問下點樣執返啲卡有效率啲
次次想轉英雄/反派都要逐張跟顏色抽返出黎再洗好煩
想再問問ironman張衝擊爆破,寫明英雄行動(攻擊),咁ironman攻擊既時候,係咪可以一次過出晒3張,比夠3張卡既資源就可以發動晒3張效果,謝謝
可能係我get錯,你好似玩錯?出攻擊event洗橫置你個hero,除非張卡叫你橫置.
想再問問ironman張衝擊爆破,寫明英雄行動(攻擊),咁ironman攻擊既時候,係咪可以一次過出晒3張,比夠3張卡既資源就可以發動晒3張效果,謝謝
可能係我get錯,你好似玩錯?出攻擊event唔洗橫置你個hero,除非張卡叫你橫置.
轉反派就無計要成個Encounter轉

英雄呢,可能用MarvelCDB執好先換會快啲?

我個人啲卡就跟哂風格分,每個Event, ally, support, upgrade都會分開放

之後換英雄時腦海就會諗定Event幾多張,ally幾多張

咁其實都好快執完
我個人理解係protection似乎比較適合多人玩多過Solo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞