Marvel Champions: The Card Game 討論區 (4) - 新星&鋼鐵心現已推出

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
拎完手牌上限再補遊戲準備
係有時會有少少誇張
仲要打完隨機棄手牌
有時爆兩張遭遇牌
場本身有一隻從者
無啦啦變圍毆即時棄game
打solo要速攻,想做其他野,就揾朋友一齊玩,或者一人多控幾隻角吧!
想問下50張牌抽哂要點做?
抽哂就要洗牌,比一張面朝下遭遇卡自己,晏啲結算
你指Player deck?應該40-50張。(買回來係40+一部份extra cards)
即時洗棄牌區,並派一張遭遇卡比你。
反派行完,派好遭遇牌,輪到開時先開,開邊一張先隨你喜歡。
另外如果因為某d效果要從deck棄牌時另到player deck冇晒,重洗之後未棄夠都唔會再棄;如果你要抽牌但抽到冇低未抽夠,重洗後繼續抽.
btw,玩親呢d card game副deck通常會砌下限咁多張,即40張,因為副deck夠精煉先容易抽到想要既牌

終於搵到,有個line bot做到呢件事
https://youtu.be/IcuPD18E2Uo
shuffle係咩意思?
洗牌

我以為係新關鍵詞
想問下如果九頭蛇夫人個支線Call 唔到佢出黎會點
即係開左張支線出黎。但九頭蛇夫人係另一個人既遭遇排緊
係會當無事定點
搜尋失敗也算解決左
即時抽張遭遇牌,將棄牌區洗返入deck。
順帶一提, rule book好似係寫抽曬就要即時做呢個動作,而唔係,你需要抽牌而冇牌先做呢個動作。
為左推朋友入坑,拍左條廣東話片,教大家點樣係Tabletop simulator玩Marvel Champions,同時都會簡單講下點樣開始同遊戲流程。

現家隻驚做緊半價,單買六十元,四個包裝就160元,每人計番40元

有興趣都可以睇睇條片

桌遊模擬器 x 漫威傳奇再起LCG 遊戲前準備和遊戲流程教學 Tabletop simulator x Marvel Champions 連中文字幕
https://www.youtube.com/watch?v=TxX5I4dvXHA
我都係係Tabletop simulator砌同試deck,方便好多
comment for條片
建議講野個語速慢少少同埋清晰少少
依家一句說話最尾幾隻字俾你食咗咁
多謝意見

下次會試下講慢少少
support, Marvel Champions 係好game, 希望可以繼續拍片介紹俾多d 玩家。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞