Marvel Champions: The Card Game 討論區 (4) - 新星&鋼鐵心現已推出

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
例係一樣,識睇英文就ok
唔係想dis 隻game 不過玩法好似離唔開打傷/解threat (雖然佢game design一開波就係咁) 無論出新英/反派 好似差唔多 難易/勁唔勁純粹係速度/efficiency 分別 定係card game 就係咁 利申淨係玩晒core set only 但都睇過其他人打之後啲update
係,呢隻game係較傳統既card game模式,要有新意建議玩返本來既ah lcg,要行地圖,勝利條件關關唔同,有故事分支,隨著關卡可以用經驗值買裝
呢隻都係比fans玩下
其實佢啲Campaign Expansions 我覺得可以出多啲系統多啲變化,有條件加多啲野入去
覆返上面兩位 其實以ip game 係做得唔錯 代入感又好 我見都有嘗試去做多啲失敗條件 例如要保護個議員
4人 expert 真係有絕望感嫁
推一推~
要多變化可以試下AKH,MC始終目標係新BG玩家,唔敢出太複雜
我知 ,但剩係打thanos expert 都已經唔會咁簡單。
4人 expert ultron其實都打到好似漫畫age of ultron咁嫁
當覺得悶嘅時候就去挑戰下 galaxy 專家模式
唔係話佢太易 只係覺得個格式比較rigid
我自己覺得係card game 通病
其實我暫時用core set 都未過到expert ultron solo
試左4人 就唔會咁諗, solo 一個feel, 2-3人 一齊feel, 4人又一個feel 。 我個人偏向solo係用來試deck流暢度,如果要我solo 我會揀去打機睇片算。
其實都係 可惜平時無機會同其它人玩 睇下往後有無機會參加呢到post聚 但係唔熟卡效又打得廢 驚累隊
叫下身邊fd一齊打 klaw expert都feel到,真係係咁用支炮控停你。唔使怕累人,大家都係一齊chill住玩姐,幾位玩得耐嘅巴打都好耐心講解點砌deck 點玩會順暢啲。
手痕solo下都幾好,剛剛先solo完專家克勞,用ironman
另外想問問,如果英雄比反派攻擊,我決定用盟友檔,當反派攻擊時,抽到增效卡個效果係橫置你操控的每個盟友。係咪個盟友就無得檔,英雄要硬食?

另外就係當個反派階段一,得番一血既時候,佢攻擊既時候我決定用英雄防禦再出事件卡先發制人,取消佢增效圖示同扣佢血,佢就死左,係咪佢打唔到我就死左,然後到反派階段二出來,反派階段二唔洗再打我一次?
1.唔會,因為你用盟友檔就要先橫置盟友,增效卡要橫置你盟友充就對橫置既盟友冇效果.
2.唔係,佢入階段二會繼續打
睇返原來scarlet witch crest 中文版都係物品翻譯錯做法術
呢啲dlc 有無再版過更正返㗎
我上網見有啲中文版玩家都好似唔知譯錯照跟住黎玩
謝謝
Justice spiderman core set only 終於過到expert ultron
最後得7血 手牌下turn收到頭 如果收唔到再拖落去好大機會輸 之後encounter佢再打我 賭boost 4+2 控1血嬴左
果然core最勁好似係spiderman (唔鐘意女權,但啲人話佢都好勁)
你預通常都無更正
最多出個list話你知有乜錯叫你自己改返
有錯真係好on9
講真,鬼會玩既時候逐張卡對番佢有無錯
因為女權資源同濾牌能力充足,凡人7hands,hero一換一加回一血;有兩張3 resources,如非必要可以唔洗落power of,留兩個位落其他卡.缺點係防一開始低,但rec有4同hero能力有得回血.同埋有三張化解卡係低配版multitasking
所以我及早忍痛轉晒做英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞