Marvel Champions: The Card Game 討論區 (4) - 新星&鋼鐵心現已推出

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
ms marvel同dr strange必入,兩包都有實用既ally.ms marvel好多實用卡,basic卡有endurance加hp上限同down time加rec value, d protection卡以輸出傷害為主.dr strange以增加防禦獎勵(例如unflappable防完有得draw 1)同回hp卡為主(特別係solo好實用,因為你唔想defense,因為要exhaust).
之後可以買quicksilver,有gen resource 畀defense卡既upgrade,有stun,有一召三既肉盾multiple man.同埋quicksilver本身好玩
QS 之後會買

玩左一排隻驚

有時覺得 為左某D卡特登去入某隻英又好ON9

MS.MARVEL 張 去天台食熱狗 真係算神卡來
但係我又唔打算玩MS.MARVEL
買買下都買左3個大擴諗緊買唔買Galaxy,但見評價唔得
其實冇話冇左咩卡玩唔到,drax有張bring it都好岩雷神用,但除左venom根本對gotg完全冇興趣,所以基本上skip左成個cycle3.不過你砌deck想多d選擇,就card pool要大,冇計.不過ms marvel d卡大部份都有用,所以都唔係好蝕
講真
玩得都姐係鍾意marvel
姐係買齊都唔過份
見到Marveldb無咩新既進攻風格deck
非marvel fan,唔識既hero根本唔想買
唔係marvel fans就難講
係既話,玩下玩下就會搵漫畫睇
我都係以前睇蜘蛛俠動畫先愛上nova
想要richard rider嘅nova多過 sam nova
認同其實唔鍾意Marvel嘅話就唔推薦玩呢隻game,因為投入感好重要
我自己鍾意Sam多啲
夠funny
我玩落其實覺得幾好玩,啲反派同英雄設計都有特色。問題只係難度幾高,要solo過標準羅南幾乎無可能,要稍為砌吓deck同埋至少要兩人/一人控兩角打先過到。
但我聽班玩開桌遊既youtuber講
依隻marvel佢地話難度低
可能係我地啲輕型玩家先覺得難
打其他反派我覺得無乜問題,但羅南真心難打。
始終香港lcg市場唔算太大有人肯嘗試玩已經好好
阿仔串串貢,話犀牛人廢
就同佢玩次專家2
一個衝鋒KO

犀牛人得到平反
難度低主要係機制簡單.因為呢隻本身定位係家庭向,所以拎走左arkham horror入面一d機制;遊戲目標得一個就係打死個boss;砌deck都較易,40張卡有15張fix左,之後有d資源卡必入,要考慮既卡其實好得10幾張,而且對有玩開tcg/lcg既人卡既選擇都算obvious.當然佢可以整到好難.
arkham horror砌deck較自由;本身有map加多層複雜性;又有經驗值買裝,變左要一開始plan定成長路線;唔同scenario有唔同勝利條件;而且investigate要抽袋決定成唔成功加多重隨機性令你更難贏.所以要考慮既野更多,門檻自然更高
不過我覺得marvel champions已經做到佢既目的,d hero既牌simulate個 hero得好好,真係feel到自己扮演緊一個superhero, 係所有marvel主題board game入面最thematic(同時亦係難度最高,marvel united雖然有figure,但gameplay簡單好多).只係睇佢

btw,仲有一隻deck building game叫marvel legendary,嗰隻失敗在你唔係扮演一個hero,而家買唔同hero入你副deck.
期待舊英雄會出強化包
如果細擴價錢,但係得2-3隻英雄強化接唔接受到
呀仔有冇推同學入坑
強逼症既後果:唔想用薄卡套,厚又買唔夠,變左放左係到一鋪都未開始玩
要至少幾百個……
LCG game 買薄ok 啦
我只係hero 卡用靚少少
其他卡唔會點拎上手所以用薄套算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞