Marvel Champions: The Card Game 討論區 (4) - 新星&鋼鐵心現已推出

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
鄰近國家/etsy
我自己剪d硬卡紙做divider算
Thanks
感謝
啱啱心血來潮上美馬望望......
最後差呢個大擴有特價了,即衝

開始玩多人mode,有幾個問題請教下:
假設2人,玩家A同B

1. A行動階段請求B用"行動"異能,資源係A定B畀?
2. A可唔可以打B的從者?
3. 一般情況下,B的從者係咪只會攻擊B? 唔攻擊A?
4. 敵人攻擊時,有無話係從者打先定反派打先?密謀一樣有分先後嗎?
原來英文平咁多儲開中文番唔到轉頭了
1.出牌既人畀,即係B
2.可以
3.係
4.反派打你,之後從者打你,從者邊隻打先你決定,密謀一樣
平係一回事
重點係啲卡出錯嘅部份少好多
我當初好彩買咗一堆野淨係開咗Core就決定放咗中文版
蝕兩三百走到,之前買返相同嘅英文版野都仲平啲
1. 你可以理解為「優先請B行動」所以就算個Action會產生資源,都只會俾卡牌本身持有者,除非係Avengers Mansion / Helicarrier 呢啲本身可以指定去其它Player嘅卡牌

2,3. 一般情況,從者只會同「交戰對象」戰鬥, 而其它Player都可以幫手攻擊從者

4. 攻擊/密謀結算階般, 係先判定反派再判定從者。記得所有反派嘅攻擊行動/密謀都要加增效卡判定,無論係正常攻擊階段,定係遭遇卡追加攻擊階段。而從者係唔洗追加增效卡嘅
始終英文原汁原味好多
同埋啲英文唔難,唔好驚咗佢就得,順便當學下英文
我起初都驚英文會難明, 但其實睇返啲字都好簡單

英文係你學識咗點玩就唔難
主要學識啲「關鍵字」就玩到
唔識就睇書仔
我反而覺得睇中文仲難
啲中文寫到一嚿嚿都唔知佢講乜
隻隻字都識,但啲中文字放埋一齊就唔係好明佢講乜
聽日26/7 有約戰 下午16:00 開始
新手/老手都歡迎
留tg
唔知動漫節會唔會得買
想試吓買core玩吓先
書展就有. 直接去bg舖買啦
27/7 先岩
SP//DR 出卡強化HULK
我見好多人推hulk新deck上來
唔怕唔識英文啊,睇睇下應該都識既
但都入左好幾副 放完又收番都要d時間
睇你有無決心同埋接受到幾多錯誤
有心 執返副野好少事
label機 搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞