Marvel Champions: The Card Game 討論區 (4) - 新星&鋼鐵心現已推出

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
我理解嘅係
發動呢一張卡之後
反派會進行密謀,同時間你會比四點傷害佢

即係用自己嘅密謀上限做代價去攻擊敵人
1)係逐一,但對凡人係密謀
2)解決全部本回合遭遇牌後
3)no。反派打/密A>A面前從者打/密A>反派打/密B>……
4)基本上下次英雄回合開始之前
有幾個問題想問
1. Rocket既upgrade係唔係用哂counters都唔需要棄?
2. Control意思係唔係包括手牌定係一定要係打左出黎既牌?
3. 如果敵人encounter牌係要attack / scheme,要唔要抽boost牌?
2)出左而且在場上先算
3)只要反派啟動都要boost(除非有講呢次唔增加)
She-hulk估唔到又幾好玩
想問下佢凡人招中斷響反派回合step1時用唔用到?
可以,因為round包埋villain phase
btw, protection 張bait and switch幾實用,同呢張同一系列,效果係villain 打你,化解main scheme 4個threat.
打犀牛人個時諗到
如果自己回合因重洗牌庫而派左自己一張遭遇卡
同時又係該回合打到犀牛人入p2
如果個張遭遇卡係破壞與劫掠依張支線卡既時候應該要點做
呢個我之前玩都有咁既疑問,我之前做法係照拎返呢張出黎展示再即時抽過張,等高手解答正確做法
順便問埋, 如果以下呢個情況你地會點做?
1.破壞與劫掠已經係響side scheme
2.已經解到淨返1 threat
3.犀牛人入Phase 2

我會就咁ignore左佢個phase2 when revealed算
想問下 新星 張 世界意志
唔計手牌上限

係代表 英雄mode 補手牌果陣
抽到 意志 因為唔計上限
就可以抽到變6張?

要係留手上 唔用 完turn 補到變六張?

唔太明 求詳解
買咗Scarlet Witch Hero pack玩
又幾過癮,個玩法都有D似改變Reality嘅feel
要做多一次「展示時」效果,即係加1威脅 x 玩家人數

遭遇牌洗得勁快,玩到幾個加速圖示係度
你地講既兩個況就係search encounter deck同discard pile搵唔到張side scheme,之後冇野發生.如果係入phase 2前已經出左破壞與劫掠,你會想入phase2先拆,唔係拆完又出返黎
+2,+3係常事,solo好惡頂,多play還可以接受
同埋要洗牌,因為效果係逐句處理,所以要做最後洗encounter deck
即係上面巴打講果個情況(因抽晒牌而多一張encounter, 咁啱係breaking and taking)
你都會當無事發生?
我都啱啱入手scarlet witch.
你覺唔覺佢preset果副好似同佢本身D技唔係好夾?
我冇玩佢副preset呀,不過都係砌juatice,剩係有keep下面兩張同D資源卡
如果唔玩黃,的確係……
玩落我覺得大部份時間都係係到出佢D法術,間中解下scheme
我連quicksliver都少出
Qs戰略意義重大,必出,我有放地球最強英雄利用佢去扭直自己,hex bolt個不屈比佢好D,可以需要時幫隊友擋
2者都啱
總之end turn時,手牌數會係手牌上限+世界意志
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞