Marvel Champions: The Card Game 討論區 (4) - 新星&鋼鐵心現已推出

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
定係變成做半合作
都係要打villain , 但係加個人目標
好建議
諗緊定先手強制做凡人
暫時計劃 血x2 密謀值set做一某一個數
攻擊英雄扣血,攻擊凡人加密謀
盟友上限三隻,擊敗盟友有獎勵:擊敗盟友嘅角色重整+抽1張牌
凡人恢復量x2

重擔卡同勁敵照正常規則
勁敵出現時視為單獨攻擊對應英雄嘅勢力
連同所有預設標準同專家遭遇做正常遊戲規則進行
會係所有英雄完turn後行動

搵日再試
想入坑,但唔識玩
慢慢試就得,開左個頭就識
新手應該買邊樣先,除左起手包
去BG店試玩一下,之後再睇下鍾意玩咩色。
再用自己喜愛ge英雄夾
我自己都算新入坑,咁我暫時玩左綠惡魔紅骷髏都覺得好玩
玩下玩下就識
已經再入埋Black widow, Wasp, Ironheart同Ms Marvel

依家手頭上有成堆卡但唔識點砌,marveldcb到抄desk list
你咩都放落deck 玩
就知邊啲用得著
但有時打唔同王
都要用唔同卡先順手
砌左副deck比專家犀牛人打爆
一個人打好難玩,做唔到同時解到密謀又打到人,有時又俾D從者纏住
通常一個人控2個英雄用唔同風格互相支援,一個專心打,一個專心解先易玩少少
未試過控兩個玩
今晚試下先
人個人控兩個角好忙
專家犀牛人solo淨係試過用ironman同spiderman過,未試過用其他hero打過
唔熟試下用spiderman,感受一下舒適打法先
我本身所係solo玩,呢幾日開始試控兩隻角,覺得好玩好多,因為有d角色solo真係好難用
無話買邊樣先
想玩咩咪玩咩,呢隻又唔洗同人鬥勁嘅
大家係邊買starter?
英文既就amazon, 繁中既博客來/卡牌屋,蟲語既淘x
https://www.reddit.com/r/marvelchampionslcg/comments/seo1rp/marvel_champions_new_player_purchasing_guide/
呢度list左邊個hero pack有邊個aspect既實用card. 個人覺得先入一個大擴係最抵.因為多左5個villain再加2個hero畀你玩.個人建議入red skull或thanos先. six sinister 泛用card較少, 唔少card都綁定左某d角色先用到. gotg就villain太難
local boardgame店都有中/英文賣嘅
可以去望望
但Sinister個擴兩隻Hero最吸引
去808買個Starter自己試玩先,謝各巴打解答
你開咗名我就可以照講
我之前都係808買中文版,有會員可以直接九折
不過我已轉英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞