Marvel Champions: The Card Game 討論區 (4) - 新星&鋼鐵心現已推出

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
你試下反摺個卡套
如果係間接傷害張卡會寫住間接傷害
沙人
可唔可以全部傷害分配自己,完全唔分配俾ally?
可以
個卡套反摺無問題呀,但張卡都係好難攝到入去
雷神solo 好似幾難用
雷神要出到加hand同生資源先會打得舒服 同埋solo一定要綁justice先玩到
之前玩試用進攻難到癲
下次再試正義
另買埋qs就真心好勁
galaxy most wanted關關都好難玩,normal都難過,之前玩red skull都唔係咁...
想問spidy 同 thanos 個難度係唔係都似galaxy咁?
3-4人ultron真係幾惡打
係galaxy 先係咁
galaxy係所有expansion 入面最難
新手一問 如果我有張產出2資源既卡(e.g.天才),我可唔可以用呢張做cost, 出2張做1cost? 或者用1個cost, 留1cost之後再用?
唔可以,資源冇得儲,有突就會冇左
感謝ching仲有另一個問題,例如我用peter parker, 用技產生左1個資源,就一定要用係下一張牌度?
係,而且生產既資源要即刻用,即係你唔可以生產資源,變做spiderman,之後先出卡
通常係你用卡嗰陣時先觸發佢招技,你轉左spiderman就無得用,而唔係產生完留比下一張,隻game個概念係當你要用一張牌就要比相應資源,d資源唔會有個位比你放落去
玩咗頭4關,除咗scenario 3係一take pass,其餘3關都要試幾轉先過到,要有D運氣唔好抽到某幾張encounter卡先得
scenario 2 超難,又要控住collection,又要睇住main scheme,仲成日彈幾隻minions出黎,邊搞到咁多野...
突發約戰 明天收工後時間
暫時有4人 ~
明了,感謝ching
所以風評墊底……
即係出張3cost卡係可以用技1點+2點resources 係用卡比
一直咁樣用開,應該無錯?
定係只可以拎黎比1 cost?
可以,另外有D卡要特定資源(例如心靈手巧),也適合用
上綱睇完人地副deck
玩法係每回合都拉個鎚上手做資源直接5張手版
直至抽到+1 手牌
自己試完順手好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞