[ARMY]防彈少年團BTS討論區(39) The best moment is yet to come!

1001 回覆
25 Like 10 Dislike
真係太習慣見到7為一體
有時少咁個就會自動數人數
最難過係回歸無期
少時等咗5年,BB等咗4年
等全員服役都起碼幾年
(還好仲有新跑彈
Kpop唔夠威咁佢地向人介紹韓國時就唔好問人do you know bts啦

YouTube Asian boss有條片係訪問韓國人對bts兵役睇法
結果好似係50/50
我冇睇你地可以睇下
我覺得拎唔到同今次決定冇關
休團我諗係佢哋自2018年已經開始想做嘅事之一

其實好正常嘅,佢哋都已經上到頂峰,到底點樣再上去再突破,佢哋嘅心理壓力一定好大好辛苦
迎合市場係一個原因啦
為咗符合大眾而創作所以英文單曲冇靈魂
佢哋自己都唔開心
仲有HYBE逼佢哋做好多同音樂無關嘅嘢
例如用一年時間「說服」彈仔做CHAKHO
所以南俊先話要做返自己先會做到防彈
今次係打破僵局
南俊講得好深刻
大紅大紫後帶來咁多expectations
真係唔知點樣去滿足
連想休息都覺得係罪過
所以佢琴日講到咁自責,真係好心痛
睇完佢地既講法我反而明白左點解佢地咁想拎Grammys
佢地本來係no開始 以on結束
但因為疫情令到佢地冇晒方向
其實呢2年既英單都係「偷來既時光」
本來佢地根本冇咁既計劃
既然出左英單 成績又出乎意料咁好
如果拎到Grammys就更加可以令chapter 1有個完美既落幕
所以我諗Grammys對佢地黎講唔係想要咩榮耀
只係想好頭好尾
不過chapter 1雖有有些少遺憾
但我相信以後佢地應該都唔會再追Grammys了
短短一晚已經loop咗4次聚餐
好多情緒

但係여러분!!
我哋要更加努力搵錢了
以前買一隻團專,而家要買7+1隻
而且要幫佢哋成為地表最強男solo
如果拎到Grammy,更加擔心佢哋會繼續留喺歐美市場無左自己同埋更加冇哂獎項可以追求
我意思係Kpop可能對佢哋韓國人嚟講未去到體育嗰種咁威水、咁民族意識強

好似睇世界盃咁,就算唔識體育唔識踢波嘅人都會好想南韓會贏,一齊坐係到睇live
但如果係K-Pop嘅話我覺得就唔會個個國民都會坐喺電視機前面支持

真係唔知佢哋點睇兵役制度,可能成件事太政治化先搞到咁kick,唔識
再加上韓國人本身對IDOL呢個職業嘅社會地位較低
但除咗運動員佢哋都有豁免一啲音樂家, 鋼琴結他之之類嘅比賽攞獎就有豁免, 老實講嗰啲音樂家嘅國民認知度應該遠遠低過防彈
got7得 佢哋都得㗎
咁姐係都係因為可以量化有牌/獎攞啦
咁我諗Grammy對佢地黎講就係果個牌
睇佢直插真係開香檳
股價直跌就係最好既證明
無左彈你 hybe 咩都唔係
見個股價跌成咁
公司啲新聞稿美化哂啲意思
明明聚餐一早錄好
公司家陣先急出澄清
擺明只係驚左股票插水
當時傾緊豁免嘅時候係考慮緊billboard AMA Grammy 呢三個據代表性嘅音樂頒獎禮
俾hybe吸左血咁耐想抖下姐
人哋感情咁好但唔等於可以俾公司打包騎劫
之後呃ARMY錢

路人,睇左隊長段發言
表示咁樣各有各搞絕對係好事
同意你講立咗法條線應該定係邊
太高又會好似為防彈立法
太低又個個都免到就冇意思
我哋係阿米當時focus on 防彈咁睇
但如果要公平就要成個圈去睇
會唔會對防彈公平後其實對某啲人又唔公平
可能呢個真係唔係一時三刻可以得出既結論
路過入

隊野紅到癲,點解會咁夠薑SOLO?咁多個肯定有D彈唔起之餘又無之前咁紅,久而久之就比世人遺忘
明明可以繼續團體瘋狂CAP水
7個百萬男solo
最嬲最難過點解會覺得做緊既野係對唔住阿米
點解要咁諗
佢哋solo 其他公司仲頭痕
以前一年避一次就得
係呀,所以作為粉,仲要唔係韓國人
我哋都係尊重下人哋國家決定好啲
始終我哋理解唔到人哋國家嘅嘢
如果你願意的話再了解佢哋多啲啲
就知佢哋幾愛音樂幾愛舞台幾愛ARMY
佢哋唔想變成唱口水歌交罕貨俾ARMY
無錯!!
當話題討論下OK
但人哋點決定我哋無權鬧人批評
民主國家更加係以民意行先
再講如果講公平...其實諗真世界好多野都唔公平
到最後都只係無奈...同接受...

而且如果到最後因為防彈留低咗呢條議題
令個社會肯慢慢再改變令後輩受惠
前人舖路後人乘涼咁樣
其實作為阿米都一樣係咁驕傲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞