[ARMY]防彈少年團BTS討論區(39) The best moment is yet to come!

1001 回覆
25 Like 10 Dislike
呢個防疫政策下
除非飛去睇
唔係都幾難會嚟香港
問題係你拎個外國嘅獎做量化單位都唔合理啦
人哋音樂家果D比賽係國際公認
南俊諗嘢真係好透徹,‪話kpop偶像一定要成日推出新作品cb去留住fans,但完全冇時間令偶像成長,久而久之自己都開始迷失,有好多嘢想講但寫唔出,變咗rapping/dancing machine,開始疑惑自己同其他團嘅差別喺邊,失去方向所以一路都唔cb
18年嗰陣佢哋都迷失過但後尾先話比我哋知,所以好開心今次佢哋直接會同fans講自己點諗,由佢哋傾計咁講比我知佢哋solo好過由西be公告話我知
傷心嘅係佢哋一路咁大壓力覺得迷失但作為army嘅我只係想佢哋快啲cb快啲tweet嘢post相
希望佢哋唔好為咗solo自責,第一次見因為有得solo而喊住同fans講對唔住叫fans體諒同祝福唔好覺得自己係罪人同內疚
比起傾注愛意,停低需要更多勇氣,所以我哋唔急,即使覺得攰都慢慢地並肩一直一直走下去,아포방포。
南俊諗嘢真係好透徹,‪話kpop偶像一定要成日推出新作品cb去留住fans,但完全冇時間令偶像成長,久而久之自己都開始迷失,有好多嘢想講但寫唔出,變咗rapping/dancing machine,開始疑惑自己同其他團嘅差別喺邊,失去方向所以一路都唔cb
18年嗰陣佢哋都迷失過但後尾先話比我哋知,所以好開心今次佢哋直接會同fans講自己點諗,由佢哋傾計咁講比我知佢哋solo好過由西be公告話我知
傷心嘅係佢哋一路咁大壓力覺得迷失但作為army嘅我只係想佢哋快啲cb快啲tweet嘢post相
希望佢哋唔好為咗solo自責,第一次見因為有得solo而喊住同fans講對唔住叫fans體諒同祝福唔好覺得自己係罪人同內疚
比起傾注愛意,停低需要更多勇氣,所以我哋唔急,即使覺得攰都慢慢地並肩一直一直走下去,아포방포。

真係。呢個同埋佢哋明明做到自己想做嘅事,但因為我哋而自責,先係我琴日睇到喊嘅原因
公海不嬲咩人都屌
隊隊個小貓兩三隻加埋咪好似好多人反咁
傻既先會對公海既cm上心
但事實佢地個三首歌又真係唔掂
但前面堆歌係真係高質
講歌詞係因為有人問點解防彈一團可以咁紅
歌曲舞台呢啲好主觀,所以唔強調咁多
(但都有提佢地 production上既唔同
好多創意,好多融合突破,令人耳目一新,熱血沸騰)

但要提點解ARMY咁強大 咁忠心,
甚至好多路人轉粉
一定係歌曲裡面傳遞既訊息
當中既感染力、真實性、接地氣
帶比聽眾既共鳴感係前所未有
而且唔係空口說白話,係佢地內心真切剖白。
連拜登都識講啦,talent 以外更重要係佢地傳遞既msg,
所以點解UN/Blue House/白宮邀請佢哋而唔係其他人。
佢地唔單單係idol,係青年代表
而呢點喺歌曲中表達出黎,既 raw 又成熟既內心話。

歌曲舞台或者綜藝,先吸引人注目
然後歌曲真摯既故事,令人駐足
依家就係英文歌路 變得內容唔再重要
所以先咁多粉動搖,路人黑粉都意見多多
依家真相大白,佢地係狀態不佳
所以依家先要調整自己,用啲時間成長沉澱。
俊:kpop係不給你成熟的時間,你需要馬不停蹄咁生產音樂,依家變得麻目迷失,被枷鎖困住掙不開。

完全唔明講歌詞有咩問題
之前提過防彈係綜合力,
唱、rap、寫歌填詞、舞蹈、舞台、綜藝、人格魅力、MV production etc
咁多樣加埋先係防彈既魅力
歌詞只不過其中一範
短視之人 心胸狹窄,口不饒人,臭的是自己個口

黎緊七個輪流solo
ARMY又要忙喇
期待往後 銳變過既防彈再合體回歸
等你地既Run BTS, Louder than Bombs live
乜人都屌但防彈係屌得最金,專cap啲屌嘅翻譯同作嘅新聞去引埋班人一齊抽水
同埋連登大部份都係想佢哋入伍同覺得Butter PTD比起舊歌唔掂,但就成日打army稻草人
至於點解會英文歌差你可以睇返上面我嗰幾個回覆,#228嗰個,我心痛嘅係佢哋覺得迷失有好多嘢想講但寫唔到出嚟。
其實聚餐佢哋講晒心中睇法同感受,不過路人唔會專登去睇,到時又只會係靠住幾個支那翻譯幾篇報導去抽水
以前由dope 開始聽佢地歌, 個陣追緊BB 但佢地係唯一一團, 我唔識佢地成員但都會想去睇演唱會

前排太悶睇睇下run BTS 覺得佢地好搞笑
認真重新審視歌詞, 睇完覺得好震撼, 好寫實講既野係 , 覺得自己追得太遲 新army 表示琴日喊到今日
單拖肯定隨時得1-2個彈得起之餘但又唔係太紅
其他果D變晒F4咁等摺
佢地無諗過後果咩
開開心嘅係有跑彈,佢哋知army鍾意mic drop,將來會出更多run bts類嘅歌
其實佢哋已經唔係為咗想彈起想紅咁淺層
建議你可以睇一次佢哋琴日個live,聽吓佢哋講呢個做法嘅目的
點解你咁肯定佢哋solo會flop佢哋個人ig閒閒地都1000萬like喎,證明好多人留意佢哋啦
唔通無方向都夾硬繼續團體活動要佢哋出啲垃圾歐美風團歌?
唔同層次
雖然唔肯定層主到底係真係路人定係黑粉扮路人啦
但一睇就知佢眼中嘅防彈並唔係我哋心目中嘅防彈
對比返隔離女天團3個嘅solo成績都唔會差得去邊,更何況防彈
點解會覺得冇諗過?藝人諗完都唔介意你一個唔清楚只係見到停團隊活動就路過入嘅咁介意做乜?定你覺得佢哋會蠢過你?
其實根本唔使諗成績會唔會差。
首先因為係BTS所以solo成績點都唔會差
再講佢哋根本唔係為成績為銷量而去solo

只不過對我荷包嚟講就好差喇
七個人ig都3000萬followers+,會唔會太睇少佢地,就算之前rap line出mixtape成績都好好
出solo銷量保底都50萬以上
其其話會為你再出多一次道
你入坑個日就係佢哋既出道日
下個月就要開始課金
今日開始儲錢啦......
你真係太睇少佢地,佢地有今時今日有既地位都係靠佢地既實力爭取返黎,就算佢地要兢爭,佢地既敵人都係只係其他六個隊友
諗起佢好寫實既90歲 fake love 好搞笑但feel 到佢地唔甘心呢個位
好感激防彈一直咁努力
因為佢哋對自己嗰團/其他idol冇信心
唔覺得再有人可以上到防彈嘅高度
先會認為係防彈專屬
其他人唔會享受到
雖然把口唔認防彈有幾叻

正如有人覺得防彈入伍先俾到其他idol上位
其實都好唔尊重其他idol
要人讓路先可以跑去前面?
會唔會抹殺咗其他idol嘅努力呀?
如果出盡全力跑 都係可能獲得第一
讓路只係bonus
只係咁啱韓國需要服兵役
先搞到個個覺得係一條男團上位捷徑
理所當然咁
睇吓其他國家演藝圈
國民級idol 大勢歌手都一直喺度
但咪一樣有後輩可以爬上去
Fans年齡層同取向會變
江山代有才人出
係自然而然嘅事
https://youtu.be/rM7enwvobMg
有ARMY琴日撞到jimin同hope一齊睇球賽
佢哋好開心好free
突然好似釋懷咗咁
彈仔係時候享受下人生
寫下歌睇下show拍下拖
唔洗再一日跳14個鐘舞
正因為PTD呢種商業路線令佢哋迷惘
唔知道自己係咩人,唔知道防彈係咩團隊
所以需要時間沉澱
咁先有養分再創作
我諗而家 其實佢哋已經唔太在意紅唔紅或者成績好唔好
在意嘅係喺大家即將邁入30代
可唔可以真係無顧慮咁想做自己嘅嘢
好似碩珍咁講 idol唔係佢最初所訂嘅目標
但因為做咗idol佢嘗試過好多新嘅體驗

或者當下佢哋想要嘅
目前idol生活已經再俾唔到佢哋
比起為咗滿足我哋對7個人嘅執念
我更加希望佢哋忠於自己
並且相信佢哋嘅決定
無論要solo 要演戲定要轉做幕後
甚至結婚組織家庭都好
都冇所謂
佢哋7個嘅人生唔需要圍住army轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞