[ARMY]防彈少年團BTS討論區(39) The best moment is yet to come!

1001 回覆
25 Like 10 Dislike
其實我初頭只係等公司一句處理中我就接受到
點都唔會係無立場
成個kpop我都未見過有人咁樣處理爭議
我接受唔到,就係咁簡單

多謝你肯理性討論我嘅盲點
性侵犯算係退坑引爆點
呢兩年不再受佢哋音樂感動都係主因之一
公司拎佢哋嘅錢任意莽為
好難同佢哋本人切割吧

我亦講咗佢哋單飛係好開始
祝福佢哋早日過自己想要嘅生活
再帶返好似以前咁令人有共鳴嘅作品回歸
但亦正如前面所講,自己過咗天真追星相信美好嘅年紀
個段同彈美好嘅回憶對我嚟講係句號
入嚟係祝福佢哋嘅逗號,真心希望佢哋幸福快樂

我要講嘅已經好清楚,可以唔洗覆我了
我都唔想再入嚟留言污染你哋啊米嘅聖地
可以放過我了thx
呢到唔只得你一個係受害人
唔係個個都可以坦誠咁講出以前既受過嘅傷害
至少我做唔到 聽某首歌個陣都會諗起個陣嘅經歷
(我無俾人強姦 但我淨係想大家當我係普通人)
但我覺得我唔聽嗰首歌 點都一定快過公司做野先

希望你明白 有啲時候問題無辦法解決
但可以靠自己去治下標
而你做到嘅嘢會俾你想像中更加多

But 唔好以為我支持彈就支持嗰位性犯罪作曲家
我知道件事之後 我都無係串流平台聽佢參與創作嘅歌
即使我本身都好鍾意首歌
睇到你話哂所有ARMY都係支持性犯罪分子
覺得好遺憾 希望你唔好以偏概全

PS.
講嘢有道理嘅話 就算隻字幾細粒都會有人支持你
同埋唔洗覆我了
拎呢啲時間去做下對自己有益嘅事
最後希望你可以幸福快樂

防彈少年團最大嘅敵人就係BTS
Butter做乜又走返上嚟
Butter勁
小弟係Butter先入坑
我見到都嚇親..成個頭都係問號
正好可以拎出嚟用
絲打
呢個post唔俾講負面野架
唔係大大隻紅色字就等如正確
一味喺度曲解人意思我講咗三次話你唔啱?我有話你del歌係錯?
你份人都幾敏感,淨係會放個受害者角色出嚟情緒勒索人
而家係你屈我幾次judge你同灑鹽
你可以割(你已經割咗),冇人阻止你或者話你割得唔啱
你都識講每個人立場唔同,我覺得唔需要為一個只係負責結他部份嘅性侵犯而抹煞其他人嘅努力唔等如我話你del歌唔啱,都唔等如我要你接我嗰套
正如當初揀filter後都有兩派人唔同睇法,覺得唔應該要其他音樂人為犯罪者負責嘅人都係屌個政府點解可以唔做啲嘢呢?而唔係一味屌個歌手本人
而且話用首歌就等如比錢個罪犯洗嗰班都未知版權買斷未就一開始狂屌
唔啱聽就發爛炸,有人話想攬攬你就即刻出嚟回踩顯得自己清高好彩退坑退得快
講真而度都唔覺咩神聖嘅地方成日鬧嚟鬧去唔洗抽完水就算
唔洗打稻草人啦,你上次話唔會買碟比錢西be賺都有人撐你點會唔比佢一開波話自己脫飯嗰陣冇人話佢,係得隻kpoppies紅白藍BB出嚟抽水
佢發表完自己睇法後,其他人都發表自己睇法嘅時候佢話人judge佢所以先有交嘈炸
唔想人再覆,首先自己就唔好為咗啖氣覆啦,覆完就希望其他人唔好再講唔係就當灑鹽,咩歪理

我暈咗
求求朴先生多啲出現
掛死人
唉 想佢睇得透切啲 講多兩句啦
前兩日,阿米既心情個個都大起大跌
佢本身上黎覺得彈進步左 祝福佢地係好事黎
佢因為個人受過傷害
無心情想聽彈既歌 都無問題,佢自己處理
大家都表示同理心(開頭因為唔知道,自然會反駁,因為太多黑粉用呢點黎惡意攻擊彈/旻)。
但講到彈同公司同流合污
明明兩日前先喺festa表達,呢兩年好患得患失
明眼人都知,
兩年前,公司上市,管理層轉晒人
從此係彈同米既惡夢。
作為artist/創作者,彈表達左呢兩年幾痛苦,仲要望住阿米都不能言明。

以前係可以同老細平起平坐嘅大黑,
依家係大大聲喺記者會上講「我哋只係牟利嘅娛樂公司,唔好用咁高嘅道德標準睇我哋」嘅黐線Hybe,
就好似你以前有個好尊重你比你可以自由發揮嘅老細,
點知轉咗手,變咗個壓榨你不懂你價值嘅黐線無良老闆,
咁點算?
係無晒話事權啦,話事權比新老細搶走左。
佢哋唔似我哋打工仔可以隨時辭職
藝人辭職要比好重違約金
如果咁容易走/反抗,就唔會有被雪藏既藝人。

你淨係覺得人地喺你傷口上灑鹽
但你字字質疑防彈
唔係對依家既彈同米灑鹽咩?
防彈才剛表達完痛楚,你又踩多兩腳,
個個最憎就係公司,仲要比你歸類為同一種人
同公海班pk有咩分別?

兩件事黎
解釋清楚後,大家理解你既傷痛,你要停止追彈 放低一陣 go ahead,it’s your decision,it’s all personal;
但無法諒解你將防彈同依家個黐Q線Hybe相提並論
覺得依家所有野係防彈既錯,明明佢地都比人壓榨。
即係Le團問題又係彈既錯?公司PR 唔出聲/亂講野都係彈既錯?所以大哥講「公司既立場就係我地既立場」擺明係防彈錯吧!
人地想點醒你係因為你呢個mind set。

你咁唔信任防彈,你的確唔適合做ARMY,
驚你隨時插多彈幾刀。
睇呢兩日舞台都覺得佢地玩得好開心
https://twitter.com/mandarinpeach_/status/1537726322859905024?s=21
仲有呢個正面鏡頭,好鍾意呢part
我都係咁諗,知道佢過去嘅傷痛其實冇人judge佢,但佢一直用受害者嚟話人灑鹽,而自己又不斷發表防彈都係變咗啦隨波逐流為錢嘅偉論。
只係想講一句變嘅其實唔係防彈,如果佢哋真係變到為錢唔會走去檢討自己啦,唔會喺咁紅嘅時候做solo搵返方向而個決定啦,我見到佢哋喊曬咁痛苦都唔會踩多腳,正如我知佢過去都冇踩多腳一樣。
但既然你脫咗飯,又何必走入嚟扮清高話其他fans?都係嗰句我支持嘅係防彈,唔係公司,唔係其他fans。
利申埋我stream歌都冇stream filter,唔知對佢嚟講夠唔夠表示我立場?
追過好多星, 有啲追完一陣子之後覺得無咗feel又或者覺得粒星變咗所以脫粉, 但我從來唔會脫粉回踩, 最多喺自己fb/twitter發洩兩句然後move on, 專登去fans討論區宣佈自己脫粉同脫粉理由實在大可不必, 因為我唔想影響曾經同自己一齊追星嘅人嘅心情, 亦覺得無必要影響佢地嘅睇法
好可愛
巧可愛啊媽咪
咁多位靚米,請問聲會唔會有Run BTS live幾時會有想聽live
暫時都唔會有 詳情可以睇返2022Festa真聚餐,RM有講到
聚餐有講過run bts連編舞都搞掂, 下次演唱會會唱(但呢刻唔知幾時)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞