劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
台仔觀感支過支那呢句就太過份,真正蜘蛛嗰種支性遠非港豬同台豬所及。當然香港人同台灣人喺非中國問題上啲支性就會出晒嚟,港豬對五眼同台係咁,台對美日都係咁。而家唔係任得台仔點做,而係好多時係港豬走過去論人地內政,你總唔能笑人地係繁體支那,自己就想過去做高等華人。真係FAPA既估計睬你班港豬都費事。台仔當然係情緒宣洩,發洩多過討論,但只不過係三十年河東三十年河西啫,以前香港人咪又係日日笑人地台獨。風水輪流轉,現實就係咁。

坦白講我覺得台推圈都仲係正常發揮,但港推圈已經係群魔亂舞,真正黃腫腳不消提。至於發假誓,只能講又係支性
結婚 上庭做證
基本上香港人當免責聲明差唔多
無乜約束力 宣誓嘅理念解構晒
又唔會話咩對神 對君主有任何畏懼
都係飽飯食得太多
呢幾十年物質太容易得到
以致根本港豬難以理解宣誓嘅本意 覺得係多餘同儀式
同外國遊客挑釁英國宮廷衞兵之後傻笑/自討沒趣差唔多
都係末人失去敬畏心同理解力嘅表現
華人上庭發假誓都覺得冇咩大不了
其實已經間接令HF177推行唔到,唔能夠話唔在乎或者冇負面影響,但今日台灣聽日五眼,佢地都係正常國家,一旦覺得你太麻煩,會點做大家心知肚明,唔禁住班人代價就係大家承受
所以黃藍只係立場,本質都係港華
漏咗一句典型挑戰完之後末人典型口頭禪:
why so serious?
割席
所以我覺得熊新聞既做法係啱,不過注定惹人非儀
支那合約不嬲係過期失效既期貨
只可以係過渡性質,因為去到最後要付出嘅嘢唔只係立場/聲音
冇錯,所以一定係有錢出錢,有力出力,但港華既德性注定佢地唔會係主力
https://lihkg.com/thread/3019445/page/1
連講事實PO都多腐皮
無人中意聽依啲嘢

大眾民主政治家之所以腐敗 原因在於只講大家中意聽嘅嘢
死人啊代價啊紛紛負皮咗先
連睇都懶
見到某啲台派玩到拳打新加坡同韓國就真係逆歧視鏈
四小龍歧視鏈
韓玻台港很明顯了
韓國其實都好難講,問題喺民族發明上。坡仔我睇都係唔上唔落,不過班人本身支性都好重,四小龍嚟講台仔肯定升,坡仔不變,韓仔就有下降既風險
嗰樓主似白卡,成日自打嘴巴同開膠post
之前都講過華人宣誓當食生菜同支田耶一樣,係中原幾千年嚟欠缺信仰、互害社會嘅特徵(其實又唔係完全冇嘅,佢哋唯一信仰就係張獻忠+食子文化)
地理位置決定玻>=韓
信叢林法則
坡仔唔需要懷疑就係華人
但係人地早有國體無需要另外玩發明民族遊戲
係中國同民國內先要切支發明民族主體

連登仔早就叫monkey做
古代鄉鎮仲保有宗族同小共同體風族咪有效
西方都大把人I sware 當食生菜
與其話係支性不如話原子人共同體缺失同時失去信任主體
台派又唔係連登仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞