劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
再論移民黃豬的德性

上等人的特徵是永不輕易承諾,但所做通常多於所言。下等人的特徵是隨意提供超越自身資源覆蓋能力的承諾然後視同廢紙,隨意索取超越自身資源償還能力的援助然後恩將仇報,結果總是坑害對自己好的人,卻非但無法打擊反而給予對自己壞的人更多利益。業已存在的上等人和下等人是其祖先在長期歷史博弈中執行
原來當年葉劉淑儀個仕途簡直係坐白金升降機
https://lih.kg/3029603
仲懷念做色目人
支港人亂宣誓
四川有滇緬輸液管
咁你有講錯左,無產階級本身都無咩繼承權可言,話知你男女英國定日本香港,而且封建關係入面女性地位一般源於背後家族既延伸(血脈關係),資產階級先需要用到呢樣,一般平民夫婦都係無產階級/自住樓既小資產階級,的確冇呢個土壞(新界佬就另一樣野)
家族累積資產唔多過兩代唔會去考慮呢樣野
呢種封建關係日本都消失緊,亦唔見得會重構
日本封建屬性都下降緊,唔多唔少都係跟美國既作用
繼承權一般有兩種
地位(title)同遺產
我講嘅繼承權係商鞅變法鼓勵大家庭分家
户主嘅遺產由寡婦(當時興再嫁)/個女分走變相令財產分俾外姓 加速大家庭解體
完全嘅無產階級比如城邦嘅奴隸野人
的確同呢個題材無關
日本封建遺風猶存,女性地位低,但係女性有地位。男人係唔可以輕易動搖女性嘅地位,呢個係封建制度嘅特點。古代日本唔單止岀過多個女天皇,而且歷史上係極少有廢后嘅情況發生。反觀支那,廢后或者殺外戚全家,經常發生,一啲都唔岀奇

東亞大陸特別係漢地,女性係冇地位,女性只係某個男人嘅附屬品,從古到今都係。呢個體現喺女性冇繼承權呢個現象上面,古代三從四德個三從唔使多解釋。係現代,農村婦女唔使講,城市多子女家庭嘅女性都唔會有財產繼承權,只有少數大城市獨生女家庭係例外。

歐美有資格話日本女性冇人權,但任何東亞人講出呢句都係屬於逆轉歧視鏈同有使用「都一樣學」嘅嫌疑
我睇唔完全係咁

香港女性望上去「比較高」
原因在於女性勞動參與率高 兩公婆唔做嘢根本買唔起樓 情形就好似毛澤東婦女能頂半邊天/或者秦漢女性有繼承權咁 都係將女人嚟當男人用嘅平等奴役

女人喺職場上確係有優勢 尤其係城市職場 適合女性嘅工係多 香港女人好多爬到上高位 畀人話手袋黨治國(葉劉嗰班) 情形同日本高層形像差距係好懸殊

港豬荒謬井底之蛙以自己把尺度人 經常發表偉論時候都係咁 仲要好串兼完全unapologetic

而且的確心態上係當自己同歐美人平起平坐
未擺脫到歐美人係蒙古人 我做代理人半唐半洋係色目人 成個亞洲都係未開發嘅漢人南人嗰種香港帝國嘅心態
咁你有講錯左,無產階級本身都無咩繼承權可言,話知你男女英國定日本香港,而且封建關係入面女性地位一般源於背後家族既延伸(血脈關係),資產階級先需要用到呢樣,一般平民夫婦都係無產階級/自住樓既小資產階級,的確冇呢個土壞(新界佬就另一樣野)
家族累積資產唔多過兩代唔會去考慮呢樣野
呢種封建關係日本都消失緊,亦唔見得會重構
繼承權一般有兩種
地位(title)同
我講嘅繼承權係商鞅變法鼓勵大家庭分家
户主嘅產由寡婦(當時興再嫁)/個女分走變相令同族財產分俾外姓 加速大家庭解體
完全嘅無產階級比如城邦嘅奴隸野人
的確同呢個題材無關
美國自己就有文化馬克思霸權,有強大的教會土豪左右平衡下,香港胡紅玉之流好似完係蔡志森階級弟兄姊妹咁,你幾時見過明光社反墮胎反女權
葉劉如果唔係23條確實好有可能做埋特首
阿姨今次其實都表態得好明顯
2019年民族大起義既實際效果
確實係願意出手既本土派/民族派被一網打盡或者轉至地下
有能力出走外國既中產黃絲重新搶佔話語權
過街老鼠重新上桌
女性地位呢方面 可能又可以攞來借題發揮下 點解南粵同漢地唔同
粵人傳統上女人唔可以入祠堂,(出嫁嘅女人)冇繼承權
但係一個家族內,往往係計輩份/年紀,甚至乎係計實力,來話事,性別並冇太大影響。兄弟姊妹之間大家姐話事嘅事例,斷估大家都有聽聞掛?
而現代粵人規矩亦變得最快,依家應該冇祠堂唔畀女人入啦掛?支那山東唔畀女人同枱食飯嗰d仲四圍都係。

Hakka風俗我具體唔清楚。但係聽講Hakka女人多唔紮腳,又耕田又持家。

疍家好似都係冇乜分男女尊卑?
估唔到香港班豬覺得1989重要過2019
唔緊要 香港民族有「蠻族」加入幫手嘅 中產港豬會自然淘汰
仲有自梳女呢種職業婦女群體
諗下點樣connect南亞裔居民好過
黃皮唔係好信得過
自梳女個人覺得似修女
只係宗教約束唔夠濃
晚清粵地發展出自梳女呢種互助團體
男嘅鬼佬同期有兄弟會 粵地可能係三合會?
秘密儀軌一樣好豐富
呢班寄生蟲文人應該全殺
仲可惡過共產黨/支那豬呢種明顯嘅敵人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞