劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
獵頭族點解要獵頭需要原因咩
頭有眼耳口鼻
你用頭去認人
唔會用lin頭或者屎忽去認人
多數係祭祀或者係懲罰外人侵入領地範圍,係有原因既
咁又係秦軍都割左耳
我比喻得唔好

食人族好多都有食左對方就擁有對方能力/威猛既傳統

最等而下之最低層次就係支式嘗鮮
未食過所以食下,物以罕為貴式食補品
支式你姨形容為更劣質
因為係以主要能量來源
食人族就真係嘗鮮 因為平時有食開其他嘢
但支那飢荒就真係長時間食人
冇錯,而且食人族絕對唔食自己人,但芝麻人係可以連鄰居都可以食,那怕係無仇無怨
仔都交換食啦
我覺得反而唔係,食人族有啲當人係糧食,反而芝麻人真係會為紫河車去隨機殺一個大肚婆,咁樣先係德性低下。
所以我已經美化咗,實際上佢地連屋企人都可以食
仔交換食係落唔到手咁解
其實已經叫civilized咗
-------------------------------------------

那是一場聞所未聞曠日持久的年饉,野菜野草剛掙出地皮就被人們連根挖去煮食了,樹葉剛綻開來也被捋去下鍋了,先是楊柳樹,接著是榆樹,之後就是一個滅絕的家族。

如果老人被餓死,家裏人不僅不會悲哀倒會慶幸,可以節約一份吃食延續更有用人的生命。

一個剛過門一年的媳婦餓得半夜醒來,再也無法入睡,懷疑家裏人背著她偷吃,躲在牆根底下偷聽,卻聽到丈夫和公公婆婆在商量著要將她煮了吃:「你放心,度過年饉,爸再給你娶一房,要不咱爺們都得餓死,別說媳婦,連香火都斷了。」

新媳婦嚇得軟癱,連夜逃回娘家告知父母,在被母親哄睡下後突然驚喜,聽見父親和母親正在說話:「與其讓人家殺了,不如咱自家殺了吃。」女人聽到後,當即跳下炕就瘋了。
我比喻得唔好

食人族好多都有食左對方就擁有對方能力/威猛既傳統

最等而下之最低層次就係支式嘗鮮
未食過所以食下,物以罕為貴式食補品
冇錯,而且食人族絕對唔食自己人,但芝麻人係可以連鄰居都可以食,那怕係無仇無怨
仔都交換食啦
仔交換食係落唔到手咁解
其實已經叫civilized咗
-------------------------------------------

那是一場聞所未聞曠日持久的年饉,野菜野草剛掙出地皮就被人們連根挖去煮食了,樹葉剛綻開來也被捋去下鍋了,先是楊柳樹,接著是榆樹,之後就是一個滅絕的家族。

如果老人被餓死,家裏人不僅不會悲哀倒會慶幸,可以節約一份吃食延續更有用人的生命。

一個剛過門一年的媳婦餓得半夜醒來,再也無法入睡,懷疑家裏人背著她偷吃,躲在牆根底下偷聽,卻聽到丈夫和公公婆婆在商量著要將她煮了吃:「你放心,度過年饉,爸再給你娶一房,要不咱爺們都得餓死,別說媳婦,連香火都斷了。」

新媳婦嚇得軟癱,連夜逃回娘家告知父母,在被母親哄睡下後突然驚醒,聽見父親和母親正在說話:「與其讓人家殺了,不如咱自家殺了吃。」女人聽到後,當即跳下炕就瘋了。
我記得上幾個post都有討論過相關話題,結論係如果兩廣統一既話好大機會係廣西兵入主省城,壓住珠三角費拉
故事背景似係河南
其實呢點我支持
極端情形下有人選擇食人肉其實無可厚非
然而係有殺人意圖令食人肉罪惡更加大
十誡之一就係話不可謀殺
白鹿原
諸葛昂 高瓚
冇民兵團
抗爭都係差唔多結果

我話廣東同廣西(最好)合邦
其實係養住d獻忠
否則窮鬼地方武裝討餉
好快天街踏盡公卿骨
而且芝麻人會為咗啲小事去食人,變相更大罪。人地食人族都係殺一個人就算,食飽先去再去殺過。一戰嗰陣有個奥匈人類學家去新幾內亞考察食人族,當佢同班食人族講歐洲每日打仗死幾萬人嗰陣,人地仲鬧佢你地唔食人做咩殺咁多人,咁做太野蠻
咁即係陜西
廣西人係蠻族,唔係獻忠,我記得當時係話如果統一,廣西人可以起到平衡南粵沙文主義既傾向。唔係天街踏盡公卿骨,廣西人歷史上起碼兩次入主省城,武德高地俾你老人家講到變獻忠基地
講咗全日就係話緊廣西係獻忠基地
而且只會越嚟越少蠻族影響 越多獻忠影響
講到口乾
2015年,清華大學歷史系教授秦暉撰文稱,吃人事件與廣西少數民族落後傳統有關的說法「是完全站不住腳的」。他通過研究發現,「廣西民族分佈的基本情況是東部主要為漢族,西部少數民族為主,由西至東少數民族人口比例遞減、漢族比例遞增。而那些極端殘忍野蠻的吃人事件全部發生在中、東部的漢壯混居地帶,其中吃人案例次多的靈山和浦北、欽州、合浦、容縣等地基本是漢族區,少數民族人口極少。而廣西少數民族人口比例最大、經濟社會也最不發達的西部(百色、河池兩地區)反倒沒有這種事。」[48]

---------------------------------

今日同1970年代相比
連百色河池呢啲唔發達地方都發展起嚟 急速去蠻族化
壯人同漢人嘅分別縮細好多
非蠻族嘅原子獻忠比例只會比1970年有增無減
何況我根本唔覺得1970年廣西殺人食人係有乜嘢蠻族因素導致
純粹係同河南安徽一樣內陸窮餓又殘忍而已
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞