劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
上面出一紙法律已經平定左香港
根本唔需要出兵
殺雞焉用牛刀
港豬惠康阿姐都同你掃安心出殯

睇下武宣上思發生咩事再講
仲好意思吹奏乜嘢廣西人有蠻族傳統團隊死鬥

明明已經無產階級到活摘嘅地步

書生想當然爾

《武宣縣無產階級文化大革命大事件》第21、27頁所記和旅居美國作家鄭義1984年6月5日與易晚生交談:

……五、六個人用松樹壓住了他的手腳,易晚生用菜刀將鄧記芳的胸部剖開……

——這就是易晚生啦?瘦小而乾癟的老頭兒。……也是該頤養天年的年紀了。可你為何要下手殺人取肝?

老人的開場白極英勇豪邁無畏:「對,什麼我都承認!我反正86歲了,反正活夠了,還怕坐牢?」說罷,老人挑戰似地望着我。……

「——為什麼要殺他?他父親上山當土匪,…是我殺了他。誰來問也是這個話。……不怕,幹革命,心紅紅的!毛主席不是說:不是我們殺了他們,就是他們殺了我們!你死我活,階級鬥爭!……我犯了錯誤,應該由政府來殺,不該由我們來殺。……我動的手。頭一把刀割不動,扔了。第二把刀才剖開。……心肝取出來,切成手指頭粗細,群眾都來搶……。

我給老人和他的老石磨、爛家具拍了照。

(據《紅色紀念碑》第39-40頁。)

武宣縣甘祖揚生割活人甘大作生殖器。

《武宣縣無產階級文化大革命大事件》第21頁記:

1968年7月X日,通挽區大團村第7生產隊甘克星組織開會批鬥甘大作,後將甘大作拉到附近田邊,甘業偉喝令甘大作跪下,當甘業偉一棍往甘大作頭上打去時,尚未死,甘祖揚大呼:七寸是我的,誰也不准割。即動手脫甘大作的褲割生殖器,甘大作哀求說:「等我先死去嘛,你們再割。」甘祖揚卻無動於衷,慘無人道的繼續割去甘大作的陰部,甘大作在撕人肺腑的慘叫聲掙扎,令人毛骨悚然。甘維形等人爭着割大腿肉,甘德柳剖腹取肝,其他人蜂擁而上將甘大作的肉割光,生割活人殘忍至極,觸目驚心,慘不忍睹。

(據《紅色紀念碑》第73頁。)
差唔多喇,你老人家唔係以為蠻族部落民唔會割人頭,民風剽悍加對中國食人族文化既皈依者狂熱,所產生既化學效應就係咁。如果佢皈依既唔係中華而係正統宗教,咁就會轉化為武德。真正既無產階級絕對唔係殘暴,會殘暴既多數有啲歷史積分。
但真正既部落民絕對唔會咁殘害自己人,駐馬店老農亦唔會用咁直接既手法殺人,只有半生不熟既人先會咁,睇你唔順眼直接殘殺,而唔係慢慢玩殘你
兩個甘生按道理係同村又同姓 好大機會係疏屬
做得出活摘都證明係原子人到乜嘢地步 唔怕後果
更加唔似係你嘅情形 而係我嘅情形
咁就唔知了,我覺得香港幾年內又會有抗爭,當然下次會係大環境影響
咁列寧黨係擅長解構,抓啲階級敵人出嚟批鬥,佢地本身係熟僮,咁做其實一啲都唔意外。值得令人注意甘大作自己對割器官呢件事好處之泰然,極度懷疑佢地本身械鬥已經係咁殘忍
原子化同殘殺階級敵人係兩回事,完全唔係一個等級
係咪食嚟壯陽
人血饅頭咁
1985年和1986年兩次前往廣西實地調查的鄭義,在28年之後談及此事仍然心有餘悸。

「我印象非常強烈的是武宣中學老師和校長被吃掉了。武宣中學還不是當地的普通中學,而是地區的重點中學,是一個非常好的學校。在學校裏面批鬥老師,毆打老師,然後把老師弄到河邊去剖腹,還不自己動手,而是用槍逼著其他的批鬥對象去做。有一個老師,被拿槍逼著去挖心肝,這個老師一拿起刀就昏了。這種超級殘忍有多嚴重。

然後這些學生把老師的心肝用槍捅著,拿到校園裡,用兩塊磚去烤著吃。我當年去的時候,他們還帶著我去看了那些烤人肉的現場。這樣使你對人類心靈中的黑暗有一個非常震驚的認識,就是說是什麼樣的東西可以把人類心靈中已經封存了很長時間的殘忍又調動出來,要知道這些人不是土匪慣犯,而是普通的學生。」

------------------------------
就「當」班老獻忠殺人仲有「蠻族遺風」
呢班小朋友原子人程度明顯更上一層樓
以70年代計嘅中學生
依家嘅廣西人
係呢班小朋友嘅仔一輩或者孫一輩
原子化程度只會更高而唔係更低
可能係部落傳統再溝啲中華食人文化。亦可能單純係泄憤
所以做唔做獻忠係睇有冇共同體,廣西鄉村結構保存得好完整,如果係獻忠,多數會係出外打工班人。
咁原始巫術嘅附會概念都可以得出食賓周有助壯陽 甚至唔需要借助中醫理論

今日參考資料:

https://www.xiaxiaoqiang.net/cannibalism-guangxi/.html

https://hk.aboluowang.com/amp/2017/0815/977959.html

https://cn1.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=3861877&extra=&mobile=2

也有地方吃人的生殖器,這一點女黨員幹部不遑多讓,有一個女基幹民兵前後吃掉了七八個男人的生殖器。
但原始部落冇咩呢種以形補形既概念,而且女人應該滋陰,壯陽嚟做乜,我覺得似泄憤多
大把巫醫傳統咪又係咁,紫河車都食有咩人體組織唔敢擺落口
但巫醫傳統有冇以形補形呢樣嘢係值得商榷嘅,以形補形呢啲似係中醫傳統多。
CLTV呢篇好文 pincong嗰篇分析仲深刻
[知乎404文章备份搬运]:《谈谈冰糖移民》 - 新·品葱
https://pincong.rocks/article/41352
我覺得呢d係典型嘅原子化社會 冇咗某種社會組織約束 西方係教會、社區 廣東係宗族祠堂
呢d同童黨燒屍案差唔多。一班人集體作惡,peer pressure造成每個見證者都要參與,冇人敢say no。
作惡對象可以係流浪貓狗,可以係雀仔,可以係人,其實冇分別。
有d人天性係殘暴d,冇約束個話就唔受控制發作出來。我細個就好鍾意玩火,追嚇流浪貓,etc etc。淨係覺得有種腎上腺素狂飆嘅快感。
以形補形你姨就講過係一種典型巫術邏輯
世界性都有
咁既話可能真係巫醫傳統,但始終諗唔明點女人要食賓周
一係補精華,一係彰顯威武
隨便諗都諗到,可能仲有其他原因
其實當時廣東農村都有唔少殘殺階殺敵人既例子,原子化唔係咁解。論鄉村組織廣西絕對唔輸蝕得過廣東,甚至比廣東更好。唔好唔記得以前中港車司機經常被農民劫殺,地點就係廣東。列寧黨造成既最大問題係分化鄉村內部組織,無論廣東定廣西當時都有處決村內階級敵人既事情發生,只不過廣西人殘存既蠻族性比較強,手段會比較殘忍。但廣西絕對唔會係原子化地區,人地無論武德定組織度都比你廣東人高,以前北洋時期從來都係廣西兵入主廣東,好少廣東兵入主廣西。張發奎以前評論過兩廣兵源質素,佢認為廣西兵最好打,其次係粵西兵同客家兵,跟住好似係五邑同潮州兵,珠三角兵好似排第尾
我覺得似後者居多,可能仲有泄憤因素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞