劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
要發明既,不如發明香港人俾中國欺壓同比佢呃既形象仲好
公眾多數都係冇腦嘅 輿論點灌輸佢就點認為
否則 按照粵潮客三族壁壘分明嘅邊界 點解得通以下嘅「中華民族」理論
舉廣府人同潮州人做例
廣府人好清楚,自己唔係潮州人,唔講潮州話,風俗同潮州零舍唔同,結婚都好少何揀對方嘅。廣府人同潮州人根本就係撈唔埋嘅兩種人。
但係,廣府人一定係中國人。潮州人一定係中國人。
所以廣府人同潮州人,兩種完全唔一樣嘅人,都係一樣嘅中國人。

更加離譜嘅係,粵潮客互相住喺隔籬,清楚互相唔係同族,但係北方冇雷公咁遠嘅上海人、北京人、東北人就係同族嘅中國人?
唔係大中華立場先入為主,點自圓其說?
世界上有兩個六四事件

發生喺北京嘅六四事件;
以及發生喺香港嘅六四事件
泛民根本冇嘗試過總動員
真正想試嗰個係黃毓民,晨早嗌總辭,2003年司徒華仲要佢唔講總辭,先畀佢發言倒董
最明顯嘅證據,就係2007年區議會輸返晒2003年贏嘅。
說明2003贏嘅,唔係基層政治工作嘅成果,而係時事嘅影響。
七一遊行、六四遊行,中間有好多年好少人。九七金融風暴多d。SARS又多d。要到2000年代中打後,政治運動先越來越多人參加。原因可能係多方面嘅,選舉政治烈度增加、激進派長毛黃毓民大嚿入議會嘈、自由行高鐵引來民怨……
香港真正動員起身,係2019。
靠反水貨反蝗開始嘅政治運動,先逐步卷更多港豬入來關心政治,體現喺投票率,2012<<2016<<2019。

所以呢個係泛民至抵死嘅原因。你冇李光耀劉仲敬嘅眼光,去利用廣東呢個地緣,呢筆都算啦。但係你連歐美祖師爺嘅基層政治工作都唔做,唔去團結自己嘅群眾基礎,玩來玩去就係士大夫論政,萬年反對派。
四方西唔使坐監真係冇天理。
我就係噉意思,香港人做咗嘅已經好好。最近十五年粵語文化雖然受支語文化衝擊,但都仲係Chinese language family之中最有希望嘅分支。
至於粵族粵獨嘅事,如果佢哋多人過香港咁多,都出唔夠精英領導人民,搞唔起運動個話,噉係佢哋冇得救。
外人唔會理依啲差別
啱。香港人想加入粵國嘅動機,無非就係想free ride,同歸英、請美軍駐軍嘅心理一樣。free rider心理+大種乞兒+我多錢所以我entitled to more say in politics = 搞屎棍,盞搞到港粵兩邊遲早反面。
我最希望就係香港人保持住自己嘅獨特,自己夠力保住香港獨立。
粵國唔需要多一個粵國大城市。粵國需要一個獨立嘅香港,西方世界嘅傳送門。

多了好多P牌仔有錢係大爺
香港向來原子化
港資公司腦細
出咗錢就當盡咗責任

錢以外無其他責任 一切都係人哋嘅錯
廣州有粵語電視台(多過一個),上海有冇滬語台?
分別大到一個入icu,另一個仲行得走得
連登仔係咪唔知就算係投資移民,只要佢改政策一樣可以踢你走,更何況你班人俾得幾多錢,食人血饅頭食到傻咗
btw有冇link,想見識吓
你係可以咁解讀六四
但香港嘅六四咁多年黎,一直都係同支聯會掛勾,一講起六四,就難免要講埋建設民主中國。六四嘅代表人物,唔係班中國民運,就係香港老泛民。

所以我唔認為六四係一塊香港民族發明嘅好材料。
況且而家已經有更適合嘅代替品,內有香港近年嘅苦難,外有備受關注嘅維吾爾人藏人問題。
國民黨:阻擋你們港人來台是執政的 民進黨,請搞清對象才罵吧!
https://lih.kg/xczardX
#106 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
仲紀念64好容易同大中華主義者糾纏不清
難得依幾年本土派打甩64
當然唔好比佢回魂
依樣有講過咩
老老豆豆香港已經沾手奴隸貿易幾十年
又錯過英治時期
只不過係一國兩制未完曬咁解
係懸崖前最後一步喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞