劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
廣西仲有好多生僮部落,而且殘暴唔一定代表佢係獻忠,講咗好多次係咪獻忠係要睇有冇共同體,廣西無論組織度定武德都遠勝廣東人,點會係獻忠,緬北嗰邊殺人又係割人頭,唔通人地又係獻忠咩,如果係咁講就係日耳曼獻忠殘殺羅馬人,賽德克獻忠殘殺日本人。老實講真係要出獻忠既,廣東一定比廣西多,廣東呢邊好多宗族唔及廣西白話區完整,真係要比既只有潮汕能及得上
生僮下山割人頭嗎?
廣西既經濟不嬲唔好,冇你想像中咁發達。已經講咗好多次係唔係獻忠係睇共同體,唔係睇佢落唔落後,我唔排除廣西民工喺珠三角有機會會係獻忠。河南同安徽人會係獻忠係因為佢地已經構唔成鄉村共同體,唔係窮咁簡單
廣東浙江比廣西安徽少獻忠係資源所致 近海有得食就唔會鋌而走險

你姨都有講過富裕同德性嘅關係
不過context放咗喺英國
你話廣東浙江人揮霍積分係一回事 但無可否認嘅係資源短缺先會一次又一次逼人做極端選擇 突破底綫
未必,佢地睇個勢係想搞壯傣共同體,而且佢地好多人皈依咗基督教。所以廣西嚟緊應該係敘利亞化地區。
廣西殺人食人關蠻族因素有幾何
同內陸省份一樣 都係文革武鬥暴力極端化而已 加一個饑荒原因
本身廣西治安一直都唔好
冇錯,但窮唔一定會成為獻忠,所以蠻族劫掠既可能性更大,當然我指廣西。而安徽對浙江就真係比較似獻忠侵襲,老鼠上桌嗰種。
生僮根本唔會落山割人頭
獻忠活動成型嘅只會係漢壯雜處嘅窮但開發咗好耐嘅東部 甚至係漢人區
根本同乜鬼「蠻族遺風」唔關事
廣西民風飄悍,多暴力事件發生唔出奇。唔好將蠻族性指代為獻忠性。講咗好多次獻忠係冇共同體既流民,唔係殘忍咁簡單,同完全流沙化既內陸省份根本冇得比。
民風彪悍可以只係因為窮 而且窮嘅因素係可以佔80%以上
唔一定有其他原因 一個人彪悍可以單純因為窮 彪悍手段係更好嘅博弈選擇
生僮當年經常割過路人人頭,講咗好多次你指既殘忍係民風問題,你將野蠻指代為獻忠性根本站唔住腳,如果咁講緬北都係張獻忠地區。真正既內陸各省殺人根本係鍾意折磨人到死嗰下為止,唔會似兩廣同雲南四川咁直接殺
同傳統文化「蠻族遺風」係無咩關係

更何況廣西人根本無乜蠻族遺風
食人嘅廣西人根本亦唔係蠻族聚落
廣西東部同「好窮嘅漢人地」係無乜分別
我覺得就係純粹嘅獻忠行為 睇唔出係一種cult
冇錯,窮山惡水出刁民,但張獻忠人口係有佢誕生既原因,建議以黃泛區流民為標準。唔能夠手段殘忍就認為佢係獻忠,要睇共同體。
咁咪就係折磨人到死嗰下 仲唔夠獻忠?
我覺得廣東算好好 文革廣州掛咗一百幾十個路燈嘅暴行都有排講

廣西呢種折磨法仲唔夠無法無天咩
《槍炮,鋼鐵與病菌》本書既作者寫過另一本書《大崩壞》,佢係裏面提過巴布亞新幾內亞人係因為土壤太貧瘠,當地居民無多餘既糧食黎養禽畜,所以佢地會食先人既屍體黎補充蛋白質

佢係入面仲提過果度啲人因為食人腦,所以腦神經病好普遍
你姨描述楚人漢人向揚子江以南殖民嘅時候 話根本生僮就好少落山

何況就當生番落山割頭
咁應該殘忍事件係發生喺廣西西部
但依家事實就係發生喺廣西東部
sorry野蠻根本唔係獻忠性
而係根本無野蠻
能夠公開飯堂食人 活摘同村同姓 原子化程度已經唔再有咩taboo 唔係你想像中鄉村共同體蠻族樂園
廣西東部係十九世紀末期先開發,你老人家所講既「獻忠」都係熟僮,本身係壯漢混合區。殘存既蠻族傳統當然多。殘殺敵人係正常既,尤其是階級敵人係團體敵人,殘殺佢係好正常,蠻族就當然要野蠻,同獻忠嗰種無差別殺戮根本係兩回事。
廣西東部開發遠遠更早 同廣東同期 只係開發咗都咁窮開發失敗

唔代表開發唔耐
兩回事嚟
你未見過五花大綁折斷手腳,再慢慢折磨嗰種山東老幹部式做法,佢嗰種係要你求生不得求死不能。當時珠江啲浮屍好多都係殘缺不全,冇你想像得咁溫文。
廣西東部都係支那費拉地

甚至蠻族德性嚟講 唔一定高得過粵東
武宣同道縣會比你口中呢種嘅殘酷同惡意程度更低
怕且你唔知自己講緊咩 張口就來
階級敵人本身就係團體敵人,佢地已經將佢開除村藉,類似村八分。手段自然唔會溫和。講咗好多次野蠻同原子化係兩回事,唔能夠話佢地以殘忍手段殺人就否定兩廣宗族共同體既存在,如果單單懲殺村內敵人就原子化既話,咁兩廣同雲南以及緬北既原子化程度一定比河南同山東高。
合浦以前屬廣東

我就睇唔到你假設嘅廣西蠻族樂園
但無taboo嘅現象比比俯拾皆是
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞