劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
如果係愛國者既,根本唔使分走定留,彼此只係兄弟爬山,各有各做。移民走人只係個人行為,唔可以就咁就被認定為愛國者。
Why not both
夾邊溝華僑農場和危地馬拉甄別營係相同的投射
我最唔滿意移民係我冇得移民,我最唔滿意留低係我冇份做大仆街
Lm
咁應該係我理解錯咗,我先同你老人家道個歉先。但老實講你呢個標準定得太高,事實上有20%既人會行動已經好好,好多東歐國家啱啱獨立嗰陣,連10%都冇。精兵先係出奇制勝既重點,但你將唔行動嗰班當蜘蛛又過咗火,始終你係要建構秩序,一陣間玩過火出事就好麻煩。咁做成本太高,造成既定事實先係重點,甄別呢啲嘢最好係打蛇打七寸,精準為佳,順便殺雞儆猴。始終發明民族既本質就係同化資源,與其殺絕倒不如同化。
有小朋友最好走,但重點始終唔係焦土,而係精準打擊。
我咪講緊呢樣野,站穩陣腳十萬hkd遠遠唔夠
你放條線去到十萬反而有更多人有能力走
由細養成有個「正確答案」太過著重自己企係啱個邊
冇用㗎,香港地有好多人真係連十萬都冇,而且移民唔係齋走了事,低下階層計落係真係走唔到,就算去到都係完全冇辦法適應當地生活
我講緊十萬遠遠未到個移民經濟門欖
五十萬都唔算大保障
冇錯,所以最終可以站穩陣腳只有班中產,如果攞住十萬既話一定係捱世界,就算係加拿大都起碼要捱三年先可以入籍。三年既working holiday
冇啦
不過出咗書
希望搭順風車得利而唔係靠自己奮鬥
典型費拉心態
有信心排華大潮會逼到在外港僑進化
但我驚進化得太細步
香港睇怕都唔會建立到愛爾蘭級數既僑團架喇
英美滿足於幫香港人養老賺埋最後一筆
香港人想再進一步就要靠製造既成事實
所以熊新聞話香港民族有20%其實已經高估咗。
做到黎巴嫩僑團已經好好
飯要一口口吃
擴大BNO平權關注組
https://lih.kg/3018186

英國佬都幾狗吓
我本來以為97後自己申請VISA下年先出
英國佬都講得幾白吓
之前世7話bno 97後單拖會過
佢個分法多少係斷鳩估
佢自己都講咗最多得10%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞