劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
我睇好星加坡在野黨應該喺15年(三屆大選)內行到起碼泛民2000年嘅水平
台灣淨係食地理位置都夠
北極航道短期內都好難成事
唔少坡仔坡妹鍾意去台灣旅遊 返鄉下噉 大家Hokkien同聲同氣
讀書嘅少之又少,坡仔坡妹中文屎到可能香港小四咁上下
東亞窪地獻忠樂園割草機循環又一體現
李光耀為代表嘅南洋「華人」精英,向上三代可能淨係工匠、農民、小商人,但係喺英帝國庇蔭底下慢慢積累資本到佢哋呢代,屋企中產以上,去英國讀書,返來成長為本土嘅社會領袖
香港嘅「華人」精英,1880s嘅精英,至晏喺1941日本入侵為止冇晒。1930s嘅精英,1967走晒。以至於1980s面對前途問題,企出來嘅精英,絕大部分係1950之後先來香港嘅。
亞洲波希米亞人
1950之後嘅精英,九七移民潮走咗一堆
搞到今日本土派擔大旗力抗支那嘅,有d係1980s之後先來香港嘅

李光耀佢哋嘅阿爺住喺度,家業傳到畀佢,佢仲諗住傳畀自己個孫
香港呢度永遠受支那局勢動盪影響。40s中日戰爭走一批。60s共產革命走一批。80s前途問題走一批。每次嘅社會發展只可以維持一代人。下一代人就洗牌重來。
香港精英就好似蒲公英噉,一年生一次,割草機一來,下年重新來過。人哋嘅精英大族就好似樹林。
如果日韓加埋就係西德生態位
唯一原因:跟泛民學壞手勢
要成為統治者,第一點就係要誠實,誠實面對自己嘅恐懼,就可以統治自己;承受人哋嘅痛苦,就可以統治人哋
最好就係
你可以提出一個唔洗死人 又慳錢 又體面 多+快+好+省建設社會主義嘅方法
香港費拉就係每日都俾呢d謊言欺騙 所以以為科技社會不斷在進步 aka progress

係唔會鍾意你講任何當下嘅困境 哪怕係100%啱

因為破壞咗佢嘅惡夢

你姨講平民民主同專制君主一樣只鍾意聽好消息 譖諛 唔聽得壞消息
亦都你唔講 彷彿就係佢唔使付出利益
免費嘢最貴呢樣係人永遠學唔識 世界向來夫火烈故鮮死焉 水懦弱則多死焉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞