劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
我個人認為唔好高估咩「改革開放幹部」、「反黨集團」有幾親globalist capitalists
依家做緊省委書記以上嘅高官,好多都鄉下bok佬來,駐馬店無產階級幹部。
佢哋成個世界就係省委大院。話之出邊死人冧樓,大院入邊特供照常就係天下太平。
任學鋒呢d真心膠係鳳毛麟角。畀紀委查嗰d人(政治鬥爭替罪羔羊),99%都會選擇投降輸一半,坐喺秦城過世保屋企人平安。
傳聞死諫習近平嘅重慶副書記任學鋒遺書 https://lih.kg/3002561

睇返wiki,條友應該係見識咗香港花花世界,開咗竅 https://zh.wikipedia.org/wiki/任学锋#生平
瘋狂鳩估
1. 二十大常委縮到5個
2. 二十大只留一個非雜派喺常委,汪洋/韓正。可能畀佢做國家副主席,冇實權,專門出國見鬼佬。
3. 政治局應該會有呢d人:丁薛祥、 習近平、 李 希、 李 強、 李鴻忠、 陳敏爾、 趙樂際、 胡春華、黃坤明、 蔡奇、馬興瑞,+兩個軍佬,+一班新入局
4. 江澤民二十大之前拉柴/植物人
有冇諗過一直搞錯左啲嘢
雜派同美帝都想班改開幹部死
特別係班改開幹部用職權之便cap水個個都千億百億身家
禁止中丐股上市,割crypto等等都係有同一個效果
你話霸幾個島同港口方便做物流生意就話啫
美帝只係要開放、均真嘅市場。美帝先唔care pinochet、marcos呢d人私底下貪幾多錢。
韓正呢種人完全唔介意中國變美國,唔care私企國企定外企佔據市場
依家係有班bok佬搞事,打完齋唔要和尚,趕外資出支那市場,另一方面又繼續free ride WTO。美國佬以前未見過噉嘅無賴,依家evolve緊新政策新法律去對付。
好似英國噉,從來冇諗過foreign influence嘅問題。以前都冇人財雄勢大到可以收買英帝國嘅議員,但依家
This Bill will, for the first time, make it an offence to be an undeclared foreign spy in the UK and introduce a new foreign interference offence to disrupt illegitimate influence activity done for, or on behalf of, a foreign state.
https://www.gov.uk/government/news/biggest-overhaul-of-state-threats-legislation-for-a-generation
所謂攻台佔領到東沙、金門和馬祖已經係中共極限, 打澎湖同台灣係戰術上根本唔可能, 難度仲高過1944年D-Day
中共如果無反應,越菲甚至美日應該唔介意拆機場
鳩劃界有撚用, 防務上有山有水等天然邊界先易防守
就係話班改開同中企搞串party ,美國好似間屋有蟲要洗屋
似係攞中共地級市邊界嚟劃
呢篇文好好 使咗幾個鐘頭睇晒
結合今日現實,湖南嗰個王船山曾國藩左宗棠嘅士大夫士紳階級今日應該冇晒。以我所知皮毛,湖南當地人依家變到同劉阿姨描述嘅四川成都平原差唔多,以低級趣味享樂為主。湖南嘅社會核心,應該就係劉阿姨講,喺國共內戰入邊消耗晒。湘西剿匪打殘晒山上蠻族。
晚清湘軍強盛一時,喺吳越搶咗咁多金銀財寶,但係唔使幾十年又迅速衰落。根本原因應該都係個地理位置太閪,內陸國,畀北支同南粵夾住抽打。
結局應該係變成毛派伊斯蘭國。毛派會做蝗漢定搞湘獨就估唔到啦。
你姨都講過
甚至美國都唔介意中共貪官攞住d錢安享晚年
咪當好似印度土邦王公咁 用錢換統治權
https://youtu.be/nHiPiU4xAo8
廣西係縫合怪 而且窮到痺。只會畀雲南廣東湖南圍揼。
個畫界明顯首先假定中國仍然存在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞