劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
調返轉講,會唔會係因為佢哋發明唔到諸夏之類嘅競爭理論,所以先係on9
香港其實自80年代起
煽動香港人技術好成功
唔係個個城市都每年組織到71
89年64組織到150萬人遊行
你話雖然係捉錯用神搞大中華膠活動
但我睇係香港人動員嘅先聲
150萬人六四遊行
係可以視為香港運動
唔一定要大中華視角下視作大中華運動

朝鮮知識份子紀念崇禎兩百幾年起
何嘗唔係創造緊朝鮮歷史
我嘅猜想係,廣西嗰d原子似未經歷組織升級嘅原始部落民
唔係所有蠻族一出世就蒙古人橫掃歐亞,斯巴達橫掃希臘架
佢哋經歷適當嘅組織升級,例如宗教改革(太平天國)、普魯士軍國主義(李宗仁白崇禧),就可以好勁。

睇歷史發展,由強到弱應該係廣東低地土著>>廣東高低土著(客家)>>廣西低地。所以客家人會喺嘉應州山地人口爆炸向外遷徙嘅過程,打唔贏潮州人、廣府人,要走到去欽廉/廣西。唔知當時嘅廣西係未開發無人區,定係客家佔地主戰勝咗低地原住民。高地嘅壯苗瑤唔落山唔關事。
但係呢d客家人,畀洪秀全宗教改革,就可以橫掃湖南(again,唔打廣東,原因應該係唔夠打
至於民初廣東畀客軍統治,可能係軍事升級落後咗。舊桂系來自清軍。等到陳炯明練出新部隊,就足夠踢走廣西佬雲南佬。再經過蘇聯列寧黨升級之後,廣東政府一路都係由粵軍把持。

但係廣西呢d組織升級冇維持。加上文革嗰陣d人係剿匪剿剩嘅死剩種。所以我覺得佢哋可能淨係維持到頂櫳幾百人規模嘅細部族。

所以廣西呢d同河南嗰d唔同嘅。河南嗰d係經歷過n次natural selection培育出來嘅優良費拉,相當於滿清滅亡後嘅旗人。廣西呢d等緊洪秀全、努爾哈赤再世。

未來嘅廣西,我覺得佢哋會畀人圍揼,就係因為佢哋唔似廣東/湖南/雲南咁容易完成國族認同建構,產生唔到共同嘅國家利益。留意我冇講貴州,因為貴州一樣係阿富汗地區,仲碎片過敘利亞。
我認為呢個150萬人大會純純正正係香港人活動
香港人辦 香港人參與
根本唔關王丹嗰班人事
北京出坦克只不過係借助 佈景板
俾香港人表達對前途 未來嘅關注
李嘉誠:自住冇問題,炒就唔好啦
2021仲做老師嘅 分分鐘宣咗誓啦
但事實上助長既只係司徒華一脈,排蝗行動比佢更有意義
但有progress點都好過無progress
有組織度點都好過無 哪怕係蠻族勤王 都好過組織唔起嚟徹底apathetic
朝鮮人奉崇禎正朔
點都好過徹底服從大清委質為奴
依啲咪德性不足
連自己利益係咩都睇唔出
咁德性不足除咗要怪司徒華
都要怪成個香港民間
係香港先俾到佢市場 buy佢
唔能夠一味怪個sales誤導
民族發明可以咁樣講
但應該明白實情並非如此
唔好發明到自己都信埋
廣西唔係俾人圍揼,而係好大機會各自歸邊
依層當然啦
永遠最大錯既都係自己
司徒華只係投機成功而已
撈化係時代潮流。冇及時發明自己國語嘅都謝雞。
廣東之所以遲咗幾十年mandarinisation,都係多得英國香港嘅流行文化
否則一早好似後生上海人,講mandarinised嘅新派上海話,或者乾脆講支那話
其他支那地方80、90年代發生嘅,廣東相比慢咗15-20年。
所以雖然香港人可以做得更好更進取,但係到今日行過嘅路,已經幫粵人buy咗time,將粵語文化成功續命到互聯網時代,已經好大功勞。
呢種就係錯誤時間同時機做正確的事既典型例子
姨一早講過香港遲遲唔發明民族係扺死
咁係有功勞
但係依個功勞夠唔夠大
夠唔夠粤國生存就係未知之數

唔好左膠式盡做就當搞掂左件事
既然而家發明緊,如冇意外正正常常既話,就應該係正式同粵人分道揚鑣,一邊一國互為友好。
文化民族主義不能自治

而且香港人做粵人係自降歧視鏈
其實呢啲嘢要做粵人自己會做,我地呢啲只係皇帝唔急太監急,香港人可以將粵語現代化已經夠。
實情係好複雜
香港是甚麼?呢樣嘢已經可以講三日三夜講唔完
香港係借咗當時一口通商 香港帝國個勢
中/港係分立 並排
所以「香港」亦唔係我哋嘅香港嘅全部
而係包含好多嘢 亦都包含有避難所元素

但同時香港本地人嘅關注又有冇評價六四嘅人嘅重視
六四相當大程度嚟講 亦係借助咗香港人前途關注嘅東風 先炒作得起嚟
否則其他時機下 可能反響都無咁大
香港亦唔會借咁多人力物力、海外聯絡同關係俾六四份子搞六四活動
可以話係先有香港人嘅關注同焦慮
再後有六四在香港運動
只不過香港人唔識點反映自身呢種焦慮出嚟 選擇咗推六四保釣班人做風口上嘅豬
冇辦法,就算你肯做,都係一山不能藏二虎,最終都係香港人倒霉。
佢哋係劉阿姨所講,冇歷史記憶嘅新生費拉。泛民d人,你睇有幾多唔係1949年後難民後代。有幾多祖先屬於1949之前嘅中產以上。
試下當年搵人去問下張發奎,廣東政府係廣東人話事好,定係蔣介石陶鑄話事好。同外省人打交道有咩心得。
我嘅睇法係,香港黃絲藍絲九成九都係距離產生美。成世人都未見過其他品種嘅支那人。好似《男人四十》張學友扮嗰個中文老師噉。
佢哋以為嘅中國人,就係住喺隔籬嘅廣東人。北方人同廣東人分別淨係講唔講北方話。
但現實就係香港人揀咗個錯方向,結果白白浪費機會,其實香港人喺六四兩三年後已經迅速歸邊,不過同時投司徒華,純粹係徹頭徹尾既既機會主義者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞