劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
「廢台派」點「大鄉里」點ego法都好,至少普遍認為「亞洲日本第一、台灣第二」(49滯台蚑例外),喺呢點至少好過港蚑會覺得自己同「鬼佬」係平起平坐,甚至超越(成日話死鬼佬懶過西)。
又係
始終台灣有民主
我冇話坡仔係華人,只係話佢地本身支性重,坡本身係完成國體建構,但係唔係民族發明其實有啲懷疑。香港如果以前學坡仔咁,而家都肯定唔使建構民族。其實坡仔好少去台灣,反而係馬華去得多
呢個亦係南韓點解想買兩邊既原因
但似乎宜家南韓下定決心係選擇留係海洋體系裏面
同日本爭寵,而唔係做大陸體系既科技龍頭
溫瑞安當年咪係去台灣讀大學同班friend 研究武術都俾人拉

講起馬華,我好多年前係好偶然既機會遇到個讀香港大學既馬華,佢話馬華考香港大學係有分加
又唔係歐美人冇privilage點會去個仲不如自己(坡)既地方,但係好多坡仔可能都唔否認自己係華人,只係地緣優勢遠離東亞大陸,冇香港台灣面對既問題
噉就要自己檢討
點解自己民族出唔到精英 出唔到輿論領袖 帶去正確方向
點解自己民族咁易畀d垃圾騎劫(twitter呢d無面人咁低級都費事計佢。睇下高級d嘅KOL都係咩垃圾。)
唯一有效誓言係投名狀
大家一齊殺過人 先係兄弟
起碼人哋至少共同體邊界劃得清楚過香港人。
巴丢草、陳秋實甚至堆哥都可以係「手足」。
星加坡摻咗20%印度人、Malay同Eurasian。呢班人冇儒家文化圈嘅費拉性。純品好多,品格正直良善好多。
另外星加坡係三個帝國嘅上海:支帝國、印度帝國、東南亞。但係惟二兩個近鄰依家都唔會再想吞咗佢。
東南亞並冇一國獨大嘅情況。地理天然分成maritime同mainland兩個camp,泰越vs印馬菲。有得互鬥,但又先天注定大家冇得完全征服對方,冇乜可能玩到秦滅六國、歐洲大戰噉嘅總體戰。可以講係相當好嘅良性競爭局面,仲balanced過歐洲。

全球化過程,又令星加坡做晒全世界金融生意,依家地位直追瑞士。佢地理位置注定佢永遠安全過波斯灣d酋長國。

冇得輸 除咗氣候暖化越來越熱
台灣黐住個擁核癲佬國,自己size又冇得發大,處境相當惡劣。
死好命係騎住日本通向東南亞同印度洋嘅航道。但第日俄國仆街,繼續暖化,日本可以用北極航道,美國又出口石油畀日本個話,台灣就死得。
佢嘅地理淨係好過韓國架啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞