劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
廢美派
梁耀忠
民族發唔發明到根本未完,憑咩下結論
…梁耀忠邊有可能做立會主席
下一步可以直接費拉右
因為引用番2012年既案例,立會主席就算係代理都有權叫議員重新宣誓
get錯
民族發明係之後既事,而佢講既唔係結論而係事實,結論當然未出,但事實確實如此
所以證明民族發明很有必要,同埋以香港人既德性注定唔會有太好既結局
唔係,白頭佬只要玩兩個鐘頭,DQ大口狗,宣布涂自動當選。
https://www.legco.gov.hk/tc/legco-business/useful-information/legco-procedures/rules-of-procedure-o.html (呢個版本嘅議事規則唔知係咪同2016嗰陣一樣。)
涂主席可以宣布梁游議員宣誓有效。

之後就應該直接玩到2019/2020嘅劇本。律政司入禀司法覆核涂立法會主席非法當選。終審法院判重選,或者判政府敗訴之後人大釋法。

但係白頭佬掉低走人,變石禮謙主持。
其實佢監完誓走人都得,但咩都唔做實在太不負責任,但呢件事而家睇嚟係塞翁失馬焉知非福
其實事實白頭佬真係唔知咩叫Father of the House?

佢直接話唔接納大口狗的RN form 為真確, DQ佢就得

檯底有無收老共錢, 心照
呢啲嘢應該有預算 事先徵詢同黨意見
涂謹申第一資深 白頭佬第二 呢啲完全可以事先預計到嘅事
入房前開一個小型會好應該
證明飯民根本係兒戲 遊樂場
飯民不嬲係無協調 你有你玩 我有我玩
今日先奶嘢咩
唔係第一次
我覺得有d可惜係場大龍鳳冇黃毓民份 否則佢轉數快d唔知會唔會有其他枝節

不過無論點玩,當時嘅香港社會無力保護自己。武德充沛嘅點玩都得,形式主義嘢玩輸都冇所謂。費拉不堪,畀你程序上贏咗,最後都係會輸。
比例代表制係中共搞分化的手段
father of the house
連重要十萬倍嘅party whip都無
泛民:我嚟呃飯食就唔好叫我咁認真
武德充沛係唔可能, 呢樣野無論英國定中共都唔會容許
原因係殖民地政府唔想當地人反抗
白頭佬固然唔應該 但飯民連會都唔開 成班都係飯桶
呢件事好彩既係連埋時代革命總算交咗個投名狀俾自由世界,係何主席佢地班諸夏國父去示威一百次一千次都唔會做到既嘢
有開會都冇咩用,泛民嗰幾十人(及議員助理)之中一定有鬼,湯渣絕對唔係唯一
講到尾佢哋都唔係決心同共產黨決戰,而係忠誠反對派,又點會好似我哋喺度噉處心積慮搶權力呢
咁你要skip 晒冇人醒覺,個個係港豬都冇計,依個post主要視覺就係咁
最重要係攻入垃圾會掛港英旗, 其他都係哂氣

所以香港人三十年嚟選既就係呢班廢物,德匹下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞