從來一個民族一個國家,打輸仗嘅下場都係好撚慘!

55 回覆
21 Like 27 Dislike
遠嘅,中國嘅春秋戰國,一畀秦國滅晒之後就統一變晒做漢人
近嘅,日治滿洲、日治台灣、日治香港,啲日本仔一樣係迫你地學日文
歷史係不斷重複,今日嘅新疆人西藏人,被中共軟禁監控洗腦, 其實幾十年後已經唔會再有新疆人西藏人,到時冇人會再提,全部都變晒做漢人
美加澳又係一樣
當年殺咗無數咁多嘅印第安人
佢地連慢慢教化都費事,直接殺晒
有冇惗過當年嘅印第安人係sad到點?
ching你精神病發?
一畀秦國滅晒之後就統一變晒做漢人

係秦人
我意思係,秦統一後,幾十年間就畀漢朝就承繼咗,從此就全部人變晒漢人
無晒齊楚魏晉等等嘅人種,文化
同今日嘅烏黑蘭一樣
一輸,就起碼輸三四代烏黑蘭人
澤仔冇一早走
真係稱個上喺烏黑蘭國父
歷史係由勝利者所寫
點解咁講?
其實我係齊國人
點睇大清打輸左 香港人幸福左幾十年
日本當年都打輸,但人地都能夠成為亞洲第一
台灣本身係有土著
如果咁計而家班台灣政府人都只係入侵台灣
香港或其他地方應該唔一樣
你係咪弱智㗎?!
你fact check咗先再講啦,加我唔知,美澳土住都係受到保護,特別係澳洲原住民惡到仆街呀!
殺晒?!咁你今日見到嗰d乜嚟?!
冇殺晒嘅.......
殺咗九成幾啫..........
美洲土著大部份人係死於歐洲傳黎既天花同瘧疾

讀下歷史先啦 ,美國9成領土都係買返黎

阿拉斯拉 俄仔 中西部同法國買

南部德州加州先係同墨西哥打仗打返黎
又黎啲睇咗少少新嘢有感而發上黎當寫blog既小朋友加油繼續讀書
唔罵得歐美架
舊時西班牙d恐怖野一律當睇唔到
奴隸王哥倫布可能都未聽過
日本當泡菜三等人咁養又洗唔洗當睇唔到
清朝入侵先
再到荷蘭同日本
之後先係國民黨
西班牙征服者成個阿茲特克 印加收左皮
姦殺捉奴隸又睇唔到
Btw咁耐歷史既野仲care乜鳩 洗唔洗護航
國民黨打走日本仔果時一樣有姦殺
根本天下烏鴉一樣黑
真係唔明 果個年代都仲未到現代思想
仲玩緊黑奴
有乜好護航 百幾年前都黎
"The killing times: the massacres of Aboriginal people Australia must confront | Frontier wars | The Guardian" https://www.theguardian.com/australia-news/2019/mar/04/the-killing-times-the-massacres-of-aboriginal-people-australia-must-confront

澳洲大屠殺原民,係當佢地係害虫咁殺,殺到1920s 殺得九九十十先收手。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞