劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
睇維基百科所寫,英國政府開頭談判都唔想鬆口
現實係按照條約,得界限街以南係英國領土。英國覺得齋keep界限街以南唔實際,放棄主權,改爭「治權」。
支那人梗係唔zai3。國際上噉樣sovereignty屬於一個國家,但係「治權」屬於另一個國家嘅地方都好似好少掛?沖繩美軍基地?BIOT?
英國人同時亦提出三腳凳,畀香港人參與,支那人梗係反對。
所以呢度睇到香港當時未政治啟蒙嘅問題。國際政治、國家主權呢d嘢,支那人頭腦好清晰,唔可以畀任何漏洞香港人捐,一定要駐軍…… 但係當時嘅香港精英上上下下,除咗口頭反對同移民,做唔出任何實質反抗。

否則,香港人提早30年同共產黨攬炒,就冇依家呢個支那世界工廠+華爾街財團嘅globalist capitalist complex。劉仲敬預言嘅支那大洪水,1990年代已經實現。

On9?理鳩得你正負評?點樣確實人哋係阿豬阿狗你哋/我哋/依個post 嘅人唔係?大家做咗啲咩修身立命自己知,平時依度咁成日quote人笑人港豬乜柒柒唔覺對大家有咩健康得著
你閱讀能力有問題呢點可以唔使講,至於你話有冇分別呢點可以唔使講,大家以前已經討論晒,唔使攞大家都係一樣呢點嚟講,已經睇到厭

修身立命呢點自己負責任,無人要求班人要突然要變戰士,而我知道我同佢地其實都好大機會變唔到,但唔該就唔好俾港豬心態累事,呢點我唔覺得好過份,唔好喺度話咩你掂你去呢啲廢話。

嗰心態本身就唔健康,唔去直視就代表冇問題,無疑係掩耳盜鈴之舉,轉發本身就係要討論,唔係笑完就算,所以我先講你係唔滿意既可以落場討論,我地喺呢個post講嘢唔係為咗要唱好,要唱好既出面大把post唱好
當然亦唔係要唱衰,因為唱極都仲有貨,真係唱到沒氣接力唱都未完
冷戰後期美國仲係同中共friend 底搞蘇聯,美國唔支持英國,所以係唔會發生你講的野
當時其實好多香港人同部分英國人都理解唔到
實際上支共需要西方對付蘇聯
多過西方需要支共
單係呢點就注定左鄧小平係唔敢用果阿模式收翻香港
宜家反而支共羽翼豐滿香港既利用價值就降低左
自然就再無談判籌碼同支共講數
習大大覺得自己已經係世界兩極之一,亦唔再需要比面西方
傳科興疫苗引發白血病 多地刪接種記錄疑毀證據
https://lih.kg/3030319

支那定律,假嘢比真嘢更好
冇可能既,香港人同中國人交織得太深,97只係法理既界限,並非德性既界限,你唔搞武德共同體呢啲野係冇意義,當然唔係你想搞就搞得成
仲記得之前有解密文件指出支共喺六四之後好驚英國會唔履約,要商量點善後
有無source
我記得好似係外交電文,詳細冇記底,因為我睇完就算
你完全忽視少數族裔同圍村人,德性呢樣嘢唔係咁易可能賠養出嚟,呢點我地大家都知可以唔洗再重覆,睇到有啲厭

問題係香港本身體量細,啲人同芝麻人太深既交織,如果行你嗰種排華既話好大機會會元神俱寂,香港人食足四十年不義之財,係一定要付出代價,唔係話排個華就可以收貨,係注定要被其拖累,建構民族某程度只係自救,冇投名狀既話,香港就同澳門冇分別

所以排華呢啲大機會傷筋骨既嘢可以等將來既統治者慢慢搞,但我相信呢樣嘢靠天意勝過靠人力,上帝會俾佢地應有既結局,愛國者唯一能做既就係喺海外社區自發排華,學台灣人咁,但連台灣人都做唔得晒,香港人可以做成點我非常懷疑
當然台灣人去到最後衰極都係菲律賓,香港人衰極都係桑給巴爾,咁注定將來大家都要去海外謀生,將香港人撤往海外,本土得番幾十萬人,就睇大家想點
1951年蚑那封關之前香港同蚑那係自由行動
香港人同台灣人有份享用不義之財,係注定要俾將來既人清算,喺鬼佬眼中大家根本一樣

我想講既係已經濃到化不開,你一排注定係大事件,呢啲野都係留番俾獻忠做,鼓勵班人番大灣區好過,專心守護自己同本土,當然移民搞海外社區都冇所謂,但排華呢啲吃力不討好既嘢唔需嘥時間同資源去搞,不如理掂自己先。而且要排就肯定唔止97後班人,港華既下場會由佢地決定,抗支退殖唔係抓啲人出嚟殺咁簡單,而係一項大工程,係幾代人既事,你都係寄望佢地主動返大灣區,幫將來既統治者慳水慳力好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞