劉仲敬對香港評論整合 (9)

1001 回覆
6 Like 13 Dislike
麥理浩社會同一心書店一樣,已經一去不復返。
一切帝國主義創造嘅產物以及建立嘅良風美俗,都已經遠去。
一個香港人無論係走定留定奶支,點都好,至少都要認清呢點。而家仲催眠自己可以回復過去生活嘅人,下場最慘。
相反美日韓台如果想主動出擊減低攻台機會
有機會主動拆南海群島,反正一直有主權爭議
而且打軍事據點毫無顧慮
我怕南粵聯邦會定都香港
最大可能係白區黨新春攻勢,好似襲擊長老教會咁
塔林變成愛沙尼亞都係好事來既
邊有呢個德性,產生首都效應全國農村永遠反對香港
但亦代表香港殖民南粵
總好過南粵殖民香港既
定都北京的新蠻族每次都會先人口清洗首都
對支政策嘅大方向,粵港嘅利益應該係一致嘅,都係要自己富國強兵,北方內亂,無暇南侵。
但係粵國始終size大咁多,陸上同閩、湘、滇、越南,海上同菲律賓、台灣相鄰,要處理嘅國際關係複雜好多。
香港係簡單好多,一邊同粵國維持良好關係,另一邊攬實美日英澳印大髀。

唔係話研究敵情有咩唔好
但係需要警惕 敵方邊個派系上,都係敵人
自己最緊要仲係增強自己勢力
港豬未傻到覺得自己可以統治內陸嘅
仲有依家二戰後嘅國際秩序,國界畫好晒,美英歐都唔畀人再搞武裝擴張。
除非兩廣引越南人入關。
但係畀你係越南人,都係同美國結盟,守住自己邊界擋住難民,好過佔領多外族人口又冇資源嘅,又鬼咁多山四圍都係土匪嘅地方啦。
頂櫳沿住支越邊界佔領50公里定為非軍事區。
去打越南人係咪食懵咗
要打都係打外省費拉啦
粵國第時仲要旨意喺越南買軍火
(香港人唔好坐定粒六走私軍火畀粵國。自己都買唔到軍火邊度走私畀人。 越南自己除咗戰車咩都有得生產。芒街到廣州只係一晚車程。)
In 2006, Israel reported to the United Nations Register Organisation of Conventional Arms (UNROCA) that two of its light armoured vehicles had been sold to Vietnam.[80] A number of Israeli companies won a bid to modernise and upgrade T-54/55 tanks as well as establishing factories in the country. Israel's program includes upgrading armour, night vision system and a fire control system upgrade (produced in Poland).
https://en.wikipedia.org/wiki/Z111_Factory
好難講
very good
幫粵潮兩國做炮灰 打客家佬
不如加入福建幫算了
我最怕就係,香港人,唔記得係劉阿姨定邊個講,鍾意屙煙。自己d籌碼亂咁fing,一時屙煙呢個一時嗰個。本身資本又唔係多,到時fing到褲穿窿,又得罪晒所有人。
我幾年前已經屌鳩連登仔「香港大把資源打晒咁多條戰線都得啦」
香港只有李+x可以咁講
我早兩日諗咗下,得出嘅猜想係,雜總同改革開放幹部都處於一種鵪鶉狀態。雜總唔敢殺人,改革開放派又唔敢作反。
我哋經歷緊嘅,係過渡到新嘅world order https://lih.kg/3008741

另外要留意一點,科舉出身嘅共匪官僚,自身勢力薄弱,集體倒緊向雜派
中國失業大軍湧現 李克強要復工 胡春華堅持清零 https://ec.ltn.com.tw/article/breakingnews/3919713
FT:中國對整頓內房意見不一 劉鶴冀緩解發展商壓力 韓正胡春華等認為應維持施壓 https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20220427/1651031192270/ft-中國對整頓內房意見不一-劉鶴冀緩解發展商壓力-韓正胡春華等認為應維持施壓

胡春華正鄉下佬來,識鳩經濟學。上海封城呢鑊傑嘢,跳出來擁護雜帝清零政策,表忠心,博勝過改革開放派,做總理。
1963年4月,胡春華出生在湖北省宜昌專區五峯縣馬岩墩村的一個農民家庭。1979年,16歲的胡春華以全縣文科「狀元」的優異成績考入北京大學中文系,成為五峯縣歷史上第一個考入北京大學的學生[3],1983年6月大學畢業之際,胡春華主動要求去西藏工作。在人民大會堂召開畢業生大會上,作為畢業生代表,胡春華表示正是有了「改革開放」的政策,才改變了自己的家鄉,一個曾經閉塞的內陸少數民族地區,同時也改變了自己的命運。 https://zh.wikipedia.org/wiki/胡春华

局面就係,就算反雜嘅改革開放幹部存在,但係無產階級出身嘅幹部更加多,為咗自己人身安全,以及羊群心態peer pressure,爭住向雜帝表忠。結果就係冇人敢反。
而雜帝好細膽,殺人唔夠狼,大家應該有眼見啦。周永康薄熙來仲喺秦城好食好住。uyghur唔敢殺。2020年頭武漢肺炎爆發,條友先神隱,後出訪嗰陣同人10米距離。肺炎之後唔敢出國。幾年前訪問美國西雅圖嗰次,唔敢坐直升機,搞到人哋為佢勞師動眾封路。2017來香港,臨時換酒店。etc etc

所以我嘅瘋狂猜想係,雜帝連任有驚無險。但係未來雜帝政權是但一個月戲劇式崩潰,全國政府忽然變成冇頭烏蠅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞