買電視機 / 換電視機 集中討論區 (90)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想試下日本本土型號 例如東芝唔出口果d
除左冇保養,係咪收唔到香港電視頻道?
宜家仲有冇8-9k
9k oled 全新? 難以置信
恭喜巴打進入OLED領域
Sony KD-55X85J 行貨
$8500
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits
Sony XR-55X90J 行貨
$11590
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
收唔到香港電視
因為A9S 2020年款,冇HDMI 2.1,經歷2年先減價到咁,現在沒有了

8-9K 水貨LG OLED就有
4K C835:HK$32,800(65吋)/ HK$20,800(55吋)
AVLIFE應該仲有$10680送$1500惠康現金卷
我見price仲有8-9k幾source
冇貨啦⋯⋯
唔該step巴 我想問下有冇次一級選擇 比d老人家揀下 佢地硬係要搵d野比較 同埋係咪水貨都無更好選擇 例如可以上到60"
唔該晒step巴
長輩用就買行貨啦, 費事佢地開問黎問去, 煩
佢地硬係要搵d野比較--->呢個唔關我事
一分錢一分貨, 唔會有入門機超越高階機既野出現, 電視都係用SPEC黎排

Sony KD-55X80J 行貨
$6880
1. 60hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits
you are welcome~
老人家冇要求就直頭依部,5年保加錄電視

Panasonic TH-58JX700H 行貨
$6130
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision
3. 5年保養
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. USB HDD 錄影
9. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
YES, 幾好, 睇電視台SDR夠用有突, 最緊要尺寸夠大, 保養夠長, 少手尾跟
老人家去Panashop問都分分鐘攞到依個價
G1 依家18000尾抵唔抵定衝C2 好
講開錄電視,我屋企人都好鍾意呢個功能
想問問係咪大部分新機都唔會有㗎喇而家?
有MYTVSuper同ViuTV之後個個都cut咗
我會,仲有兩年分兩年反正短極都唔會年年換...

反而處理舊電視先頭痕,賣又唔係一時三刻賣得出,叫人收走又好似唔太抵,所以對誠哥收機有COUPON回有D興趣...
前兩年仲可以去日本時望過下,東芝有隻癲到有7個HDMI...好o岩我
我都見到啱啱新出都有啲想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞