買電視機 / 換電視機 集中討論區 (90)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
明白,咁 QN95B / X95K 你又會推介邊部?
X95K, 我自己偏好Sony
X95J同X95K比呢
X95K有價錢未
唔該 Step 巴
我而家好茅盾,又想試 OLED 但又怕成日打機出事,又想等 QD-OLED 希望 burn in 會比 OLED 好 (個人希望....),入 QN95B / X95K 又怕升級不大唔值 (屋企用緊 QN90A),好煩惱
世事都俾你看透了⋯⋯

解少啲就可以cut license cost

不過有得必有失,換返嚟就係冇咗AV1
當然X95K, 未有價錢
用緊QN90A升級黎做咩

QD-OLED唔會有咩分別,係燒印上
唔係升級,係買多部用嚟打機,老佛爺話唔好阻佢睇電視......
有 permit 梗係想買好過 QN90A
其實唔係每日玩同一款game同睇同一個節目例如黃Viu或開電腦多過6個鐘應該頂到3年,你買一部LG 行,佢包burn in,兩年9個月call佢上嚟換panel咁就又頂多三年

甚至乎係豐澤買,之後加多兩年保養,就可以trade in部新機
其實如果唔係打PS5,電腦game,買部IPS 1ms 150Hz 嘅monitor會好過用一部claim自己有G sync Freesync嘅120Hz電視
所以我哋做咗
第一我真係會2-3個月玩同一隻 game,中間好小轉 game
第二係 LG 係咪真係包 burn in,我之前問過 Fortress 就話唔包,問 AVLife 就話包,都唔知信邊個,而且 LG 官網都冇明確寫清楚
因為我想要 65"
買左LG B1 睇緊, 想跟版頭設定, 好多都冇得簡既?

打去LG問?不過見到好多人用CX都換到
機種唔同嘛,一係你跟rtings.com
用CX都要換Panel證明唔適合用OLED
65" 8K LCD TV
Samsung 65QN800A 行貨
$24400
1. 120hz 廣色域 量子點 8K VA PANEL, 對比度高(10000:1), 黑位相對黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 1344分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 8K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 有4.2.2聲道, 有OTS+功能(物件追蹤定位發聲), 共70W輸出
9. 有one connect box, 方便整理線材
10. 支援Q-SYMPHONY
11. 光度高(1500nits), 睇HDR片光位更真實
12. 防反光技術
13. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

8k TV分區再強啲,set 21:9玩電腦game會再比4k分區好
人哋通常係特登用嚟做電腦mon,咁burn in好正常
48CX做MON就可接受, 55"同65"就...............
我都會打去問下
個人覺得8K冇乜必要,因為我冇乜睇片,不過 800A分區控光會比 95B 好?我唔打電腦 game,只玩 PS5 / XBX / Switch
想講多次盛澤嘅維修服務真係超好,又明碼實價

唔似得好多鋪咁檢查完再加好多附加費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞