買電視機 / 換電視機 集中討論區 (90)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
唔該step巴
Thx
題外話 用緊Samsung tv 但想用kodi 睇多啲片

係咪要買fire stick or Google chromecast?
你如果睇片,Samsung default media player已經可以播到4k mkv mp4,及將所有解唔到嘅例如DTS會轉做2.0輸出

其他可以嘅話應該support DD5.1 Atmos

https://www.rtings.com/tv/tests/inputs/5-1-surround-audio-passthrough

至於如有Soundbar,你唔係Samsung,Sonos或Sony,其他品牌解碼能力都係同部Samsung電視一樣

其實我係嫌Netflix Disney 啲片唔夠多

咁岩睇到kodi有搜刮功能?可以睇到4k片 所以想試下

我呢家用緊q600b+9200s 所以想用到盡
咁at least都要shield,或者M9203/M9205
明白
依兩部只係cut咗數字遙控再加ALLM同Bravia Cam support嘅X80J同X81J

連Bravia Core都冇加
咁如果我用dtsx既source 經plex去電視 再earc 去support dtsx既soundbar 出唔出到??

電視用緊LG C1
有冇巴打淘寶sony電視 見有90K買
之前 見fd淘左90j用再加apple tv都好似ok 平一半
SONY水貨特點:
1. 每次睇電視台 開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube, Disney+需要手動安裝, 要手動用APK更新
7. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋
8. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
thz step巴 因為本身有atv駁homepod用
如果screen係VA 其實都諗得過 係近排船運驚爆芒
如果48/55"?
screen係VA, 我已經試過機
自己運係有風險,所以先有盛澤
最後買左55 a80j
唔該晒樓主
我都冇幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞