買電視機 / 換電視機 集中討論區 (90)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
而DLG则是电视面板只有60Hz的显示能力,但是又想显示120Hz的内容,奈何液晶性能和驱动电压不足,怎么办呢?聪明的厂家想出了一个办法,就是直接一次扫描两行,两行的内容一样,也不搞隔行扫描那一套了,直接信息减半,还不容易看出隔行扫描那种拉扯感,效率和逐行扫描是一样的,但是信息量直接减半,这就是DLG技术的缺陷:会损失一半的清晰度,以此来换流畅度
想問下 TCL S535 55” 定Samsung AU8000 50” 邊部會好啲 喺舖頭睇TCL色水好似唔錯咁 求意見

如果需要駁電腦就出4K120 4:4:4就有問題
巴打想請教下想買部lg oled,買水貨易唔易壞? 驚oled會有燒印
1. 驚OLED會有燒印就唔好買佢, 買番LCD電視
2. OLED燒印基本係睇你自己平時睇咩多, 點用佢
基本唔打機 都係睇下netflex同disneyplus
咁應該冇咩機會燒印
唔該 Step 巴,其實係咪可以話隨咗 4K 120 4:4:4 外,一般嚟講打機/做Mon/睇戲/都冇乜問題或唔多覺眼?
你電腦打機就最好用番電腦mon, 或者LG電視

一般打PS5唔會有問題

其實你可以睇下4K120係咪真係咁需要先,只是輸入延遲更少
已經將你呢段說話 pass 咗俾朋友,佢話買 LG 算數
S535 2020年機,仲有貨?

喜歡咪去馬
其實佢要求做咩
佢要求只係一般打下機,當 mon 用,睇下片,43" 有 hdmi 2.1 係 X85J 最抵玩.....但見人講 4K 120 有問題所以想睇下解決咗未,佢覺得解決唔到梗係有條刺咁,所以你答完後俾佢叫睇,即決定買 LG
睇下多唔多死點,顏色是否均勻
5-6點係中間位
step 巴,我部QN90A 無貨換,只可以退錢
感謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞