買電視機 / 換電視機 集中討論區 (90)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
SONY水貨特點:
1. 每次睇電視台 開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube, Disney+需要手動安裝, 要手動用APK更新 (盛澤會安裝)
7. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋 (盛澤會另外安裝新介面)
8. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
就係折實左都貴千幾蚊
如果唔要贈品,係咪細舖買仲好?
1. 睇下係咩贈品
2. 可以既, 細鋪只係服務同送貨安排差少少, 部機就冇分別既
LG 65C1 - 官方送港幣$2,000超市現金券
step巴 我問過盛澤 解決左字幕 同app問題
咁如果單論 硬件同功能 優化 呢2部邊部會好D
1. SONY既話, 日後APP更新要你自己搵APK更新, 否則有可能用唔到
2. UI問題係解決到
2. 規格係LG C2比較強了, 始終新一代
3. 我自己唔會要閹割機, 我係完美主義者, 所以我建議LG C2
明白 感謝
因為avlife冇晒貨了,瘋澤同百老匯3萬幾
去AVOUTLET, COMPUMARK, HDLIFE, AV HOME買
55同65吋C2黎緊, 逃生門快關
有冇巴打用緊Sony A90J? 屋企果部用用下無啦啦d app Disney + , Netflix 同埋YT 都變左loading 個圈圈開極都開唔到, 但睇TV 完全冇問題 check 過 wifi connection 正常
想請教下用 LG webOS 嘅各位,會唔會另外再買 Chromecast with Google TV 或者 Apple TV 4K 嚟用
點解要買
問個on9問題

點先知自己部電視開左hdr10/10+/hdr未

無info掣睇,睇Netflix或Disney+條片格式度有寫5.1 hdr10咁,係咪代表撳入去播已經係?唔洗特登開咩setting?喺setting搵過又唔見有

同埋睇d 4k戲,interstella呢d去到黑位好暗,較電影mode佢又將背光推到50(最高),去到雪地個景又殘眼到仆街

用緊65'' Q80R,佢超低反光呢下令我覺得佢贏過好多電視所以揀左佢,唔洗睇戲果陣見到自己
webOS 冇咩 app 好裝
有咩app要裝?
唔會,因為有ipad pro,有d 乜唔齊就駁線上電視(airplay 太低清)
不過咁應該要當有apple tv
你用電視app 開睇到有hdr,5.1就已經代表你電視係解到,出到,播就得
正常你睇hdr content 電視右上角/左上角會彈hdr/dolby vision 出嚟一陣,同埋個setting 會自動轉hdr mode
就係睇果陣左右上角都無彈出嚟

不過既然係出到就唔理佢了
step巴
邊間大舖買55x85j最平?
裝修洗突左 筆直有限
我見暫時豐澤85xx 好似最平
一直猶豫緊未買 錯失左上個月送soundbar既機會 依家又準備出新機 所以唔知點好
算啦都唔會睇得出分別
除非兩部拍埋定格
慢慢揾錯處
伸手求b1 畫面setting

另外點樣可以睇畫面/聲音info

第一次用lg電視

覺得samsung os 正啲
睇Netflix或Disney+條片格式度有寫5.1 hdr10咁,係咪代表撳入去播已經係?Yes

HDR片正常電視會將光度調到最高
AVLIFE, 豐澤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞