[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
其實睇運
工時受以下因素影響:
Project nature / 業主多唔多要求/ 則師喺咪on9/ 公司個co喺咪出去開會乜都say yes,識唔識拖期同耍走無聊request/ 你team head或senior會唔會overload你

想問岩岩新起既房口問題

房口打電前既測試(要CHECK D咩)
房口打電後既測試(要CHECK D咩)
google完都搵唔到答案
心急人上

明天要見工
大行先唔會高
做細行人工差異先大,絕對唔喺無機會上到40k
依家GRAD E入行 2A係咪首選?定係Main Con?
啲consultant 成日話fee低 中完都冇錢賺

單單都係咁講 咁唔通係長期蝕本 開善堂?

定係係其他方法搵返啲錢?
樓主點睇依家嘅w記(前pba)
唔可能full bore
第一,你無壓
第二,渠唔可能完全無嘢塞住,唔多唔少都會有啲塞住

DSD有個requirement 上限4/5 bore
但Design最多預2/3 bore啦,最好做到1/2 bore,尤其是sewage
記住,加人工靠轉工
靠公司每年升職加人工,死得
我咪寫咗個遊戲點玩囉
帳面賺,實際蝕
反正大公司多數上咗市,就算做到MD咪都喺打工仔
做數做到賺錢,母公司就唔會屌,花紅又袋袋平安

細公司反而有機會真喺賺錢,因為真喺自己生意
Civil就話首選又一城,struct就話首選沙田啫
Bs梗係首選九龍灣啦

Bs計 九龍灣>又一城>沙田
Imeche搵d committe大佬簽名咪易過囉
香港考學會都係玩識人
Best BS Consultant
(講緊WSP (Asia) Ltd, not WSP Hong Kong Ltd)
樓梯加壓簽唔簽到名?
做緊狗鐵保養維修,出到黎有咩工程工可以揀?
EE HI-dip加讀緊poly ee degree
無學歷無經驗 點入行?
pba 個堆
簽名要RPE
Not CEng
CEng本身喺英國嘢,所以CEng無嘢簽到
WSP (Asia) Ltd=舊PBA
除左mtr 同兩電之外未做判頭金城個d行頭勁窄
讀個hd先
平時多唔多俾則師撚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞