[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
Exactly
有,有兩種方法
一喺你好叻
一喺簽你果個人好叻
應該無第三種方法
邊會無
一入職已經等於顧問公司td價
我聽過直情有td走去apply emsd engin
PoPo抵做嘢
工程師同所有人都唔可以犯錯
但PoPo喺唔會錯,番工釣魚都無問題
就算少錢啲,我都想番份咁嘅工丫
其實到鑊咗嘢,design fault,咪又喺要捉番個顧問嚟拆同屌
(雖然以香港工程界turnover rate,design 果個人去到單工程t&c stage應該已經走咗十世)
唔喺
我mech grad
純粹真喺想學bs嘢先走去報
報名果陣先入咗行三個月,未識諗
有啲唔明CEng最尾兩part
佢學歷需求要有一個學會認證嘅degree+認證嘅master,但係點解又可以剩係補一個學會認證嘅master就可以嘅,兩條path係咩有唔同?

謝解答
其實間間公司都喺揾AE 做design
WSP算好,做得co都起碼有番十年經
大把公司推AE去做co
同埋WSP啲大佬好多都有料到
唔似有啲公司大佬只識尻up
好似得
IMechE 都收
無架
你唔跟shop drawing做如果無鑊嘢,係無問題嘅
如果奶嘢,顧問一句,我批嘅圖唔喺咁架啵,你唔跟批嘅圖做,鑊咗嘢唔喺我責任

你要明,顧問寫shop dwg comment比你,最主要目的係保住個pat pat
你當我真係好有興趣睇你啲圖?
移民嘅話,拎住個LP重著數過拎CEng
重有,一單住宅樓,如果機電,閒閒哋都要風火水電4範人+co,要5個人run單project
人哋struct e?兩條友就搞掂
顧問爆年資,唔上director grade幾錢人工?
真係好senior嘅asso先得6皮幾
我都想錯
唔喺人才先會做得好
係人才嘅,早啲轉行啦屌
RN有得上護士長(APN),再上病房經理Ward Manager
問題係位小,唔喺人人上得
同埋依啲位人工唔見得多好多,但責任重好多

你如果做工程肯上management level,你要揾十萬八萬會易過做護士揾十萬八萬
有冇機會入翻政府?
你入HIT 啲機咁偏
政府邊有依啲機

反而我覺得 入得HIT
就唔走啦 跟誠哥搵食
升唔到E咪 轉公司
Logistics 依行都係大公司黎
移民做碼頭都有工開

利申:in 左HIT 但係冇offer
有咩工可以hea日晨咁考住政府已經唔諗住做bs
應該咁講 因為logistic 依行
行頭真係好窄
你當入mtr 就係入政府啦

我今午grad 都好忐忑
自己intern background 都係依範
不過既然HIT 唔收我
唯有過去BS
BS infrastructure 先係香港大路
Yes,酒店工程師都係,落手既duty N展出面開一檔接返酒店野做,回返小小比上面d chief N展
不嬲消防官話點就點,你拎本例出嚟band佢,佢咪其他地方再抽秤你,你下下同佢對例,咪又係煩
師兄 有冇聽過 匯智
唔該ching 好詳盡ching都係Mech grad?
係 失業中…

有冇人可以打救我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞