[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
打電前做打電前ge test
有咩test 係唔洗220V 試呢?

打電後做打電後ge test
有咩test 係要220V 試呢?

EMSD 其實有得SEARCH
唔好睇CoP 個routine check list
個個係for routine 唔係for new install
要有咩概念
真心想知
判頭要識bec
基本例要 例如打電安排 接地要求 PD例 FSD例(包防火板)
只係唔洗識深入
深入個啲留返俾consultant 解
(例如邊d 地方做2hr 電池 邊d 做3hr )

不過香港d consultant 都好廢
以為所有e燈要睇poly cert 要放電2hr 度lux
其實fsd 只係要你裝兩支e 氣燈
考完牌再做判頭
維修 物管 兩電一鐵officer
工程前幾年先減過薪
it support 有收工
bs 狗冇
同埋support 只係解決眼前問題
bs 狗要執上手啲狗屎
都是狗 有冇好路數
又咁講e燈不嬲有預多冇預少
自然咪fsd冇要度lux
利申唔識
你想有咩概念
撚有人同你討論MCB 同MCCB 分別
SP SPN DP TP TPN 4P
TT TNC TNS TNCS IT

會死人嗎 對期有影響? 影響CSD? 影
響開窿? 影響headroom?

bs狗冇VAr 概念 冇capacitance 概念
淨係知要乘埋power factor 先計到kW

full bore 不應被考慮為sewer 的設計容量
但fsd要玩e燈 可以揸住bs5266同你逐句玩
裝哂啲access control 玩返佢
ISS咪即係銀科,冷氣保養為主
正解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞