[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
師兄想問下邊個出名
教學質素睇你點介定咩為之教學la
我個人認為上堂最有價值係聽阿sir share佢經歷過既難題/經驗,學術知識基本上自修搞掂/“你應該要有能力自修搞掂”
Master好多阿sir日頭都係老細黎,夜晚搵外快,當然廢既阿sir都有,堂堂講廢話播片當教撚左

伸利:HKU MSC PASS
當然主要目的係為張cert
大家點睇 HC aster ???
雖然大家都係逗5皮人工
但要睇埋性價比先可以做結論
應該好chur
師兄點解咁講?係咪有內幕?
我聽日in
阿仕達
睇過隔離啲po師兄大多講it都係傾自學/programmer
好少有engine/cs相關學歷做it/se既討論
想問下師兄知唔知拎住bachelor degree入it依行多數做咩公司/career path點行
學位係咪冇咩優勢 除非好有料一畢業/幾年內做到ibank
做sub 仔係咪一世sub仔同好難攞牌?
你肯定俾你公司撚9咗

我同你一樣 考完牌 9年經驗 已經around 50k
6-8
我多過你🤫
下,我見啲tsm考到牌有90k up
我唔知呀 淨係聽人講 it 呢排好景 同埋移民潮多人走 所以短期多位囉
it 缺點係 career path 冇咁清晰 同埋會有中年危機
Thomas Chan Colin chung 嗰啲
我覺得BS engineer 比起其他專業真係性價比唔高,
香港做MEP太辛苦,移民另計
中年危機係咩意思 可唔可以講下
係咪做到中年頂薪好難再升?
定係對得數/code多個人有啲心理唔平衡
一黎就PM見你,全中文同你傾偈咁樣樣,會問technical 嘅野,諗定你想風火水電做邊範,到時佢都會問你。
Just ME,仲要畢業啦4年….應該冇人開你Scheme A

學上面巴打話去細顧問,更好就係去大判
金門,禮頓,加拿大有冇雞會,個個去加拿大都話WSP
乾收6-8,大判14
唔係fg50k 咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞