[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
有無聽過client grad E完scheme 減6-7k人工走返去做consultant?
點解要咁做
人就向上流嘅,點解要向下流
咁協興啲BSM點考個牌返黎,佢地大多大判出身
最緊要知自己塊底牌係咩。

假設底牌係有錢開飯。

我會盡量做好工程紀錄,等個客有得交差。

如果遇著一個搞事嘅客,我會諗個客需要咩、佢塊底牌係咩。

個客搞事有好多種原因:
1. 唔想揹獲,所以想搞好工程紀錄
2. 純粹想擺吓官威,威吓
3. 想r油水
4. 佢收左order要搞鳩個下家
5. 佢自己因私人因怨,想搞鳩個下家
6. 其他

第一個原因解釋左,要做好工程紀錄,多啲溝個客

第二個原因都係多啲溝個客,俾佢威吓就算,佢屌你時當狗吠,但要俾演技。

其餘嘅原因,交返俾M grade,什至老闆處理。你要做嘅,係show到俾你老闆及個客睇,你已做好自己本份,就算炒左你,搵第二個頂你,都係解決唔到問題。咁個客搞鳩你老闆還搞鳩你老闆,唔會officially投訴你失職。咁你就唔會俾人炒。只要每月準時出糧,我理閪間公司會唔會破產!

利申:從來唔當自己係工程師。我當自己係買辦,每日周旋於各個party,為的是解決問題搵飯食。九成嘅問題都係人嘅情緒,解決到人嘅情緒,問題就會解決
只要老闆唔炒我,我唔怕俾客屌,驚閪
所以我從來冇「2奶仔」呢個概念,返工係為解決問題,你做邊個位都有人搞你。

俾你做到美國總統,啲黨友、財團咪又係排住隊要你交功課

Donald Trump同啲財團反面,人地即刻封鎖佢,唔直播presidential speech!
但你要做醫生前,中學到大學要OT溫書,你願意嗎?
有咁嘅資質我實願意
既然冇呢個資質,有乜好羨慕?

球星仲有錢過醫生,又有work lift balance,你會唔會羨慕?
香港讀得工程9成水泡,
大把人想入BBA唔夠分
Elon Musk
大判考要靠識人,A1-B3是旦一項都足夠玩死你
睇過Mbchb六年要讀嘅書,自問就算比我入到,我都冇能力順利畢業
小弟讀mech
攞到arup aecom wsp既building mep offer
因為有機會一兩年後移民 如果以學野為主
Wsp食左pba
係咪揀wsp棄2A? 定唔做電唔差唔多

但我住沙田
就係冇先要羨慕有洗鬼羨慕咩
有高層幫手打通考牌經脈就無問題
揀近屋企個間
考左牌先35k起跳?
唔係嘛
BS價
事實就係咁
英國考牌, 簽你嗰個人係為咗證明你啲cv, cert,經驗係真;
香港考牌, 簽你嗰個人作用係為咗圍威喂自己人打定個招先;
個blog呢篇文章都有詳細分析呢套考牌制度:
https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs.html?m=1
大判個濕鳩SBSE都5皮,冇master,冇牌。一定要讀master?
你喺屋企成日同老婆嘈?
其實喺大判做一個濕鳩SBSE都5皮,有master,冇牌。所以唔明點解佢話一定要讀master
點解你唔做大判?
你所謂嘅飲飲食食,係咪因為佢地IG post左好多出街相?正式人喺IG當然post正面野,唔通喺IG講自己返工幾慘?

仲有你朋友做公院定私院?私完冇咁辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞