[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
多謝你啲不切實際既意見
無乜可以點接受下囉,我唔係老屎忽但急速成長都係好事嚟工程永遠都係學點補獲最實際,唔好怕衰就得,老細屌咪屌,放工就放工千祈唔好做傻仔瘋狂OT
急速成長
會唔會急速死亡
你做左先再算啦
所以我講得無錯
Wsp la Canada 公司
A記 英國
對則師,我哋應該做嘅喺開我哋個requirement出嚟,然後叫則師去study點做先滿足到我哋嘅要求,而唔喺調番轉

對Struct E,我哋做機電只會propose例如邊個位要開陣窿/ sunken做幾深/ transfer plate個opening要幾大,比Struct E計下數,係咪feasible
Structure嘅數我哋識條鐵咩

我唔明點解你會幫佢哋諗答案
咁一定入wsp
WSP係加拿大公司
你移民嘅話首選係宜家入定去當地龍頭公司
咁你份cv會好睇啲,去到當地易啲揾工
如果搏到internal transfer去當地公司就更加好(不過超難,唔好抱期望)
Why? 乜外國認香港個LP?
係 叻嘅做醫生 律師 做乜工程
好奇有冇巴打mc出身,移民後做得返mc
你屋企人做邊範判頭?
五年前完scheme 都係24k
通漲都追唔到
理論上係應該要 apply 返 RPE

其實加拿大搵工難唔難以一個non local黎講
好撚難
Atkins parent company 係SNC-Lavalin,都係加拿大公司
咁去到可以做返邊行
工程難,除非做師傅
就算我係香港做過幾年野都難?
本身打算做一年再去個邊讀postgraduate/master 拎左pr 再返黎香港做 想走嘅時候都叫有得走下
但唔知個陣時去到有咩做
有冇巴打熟個邊?
預咗轉行,做裝修定電工?
教書FG 21,22歲妹妹仔都35k啦
你堂堂工程師撈9年先同人地FG一樣,知唔知醜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞