[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
Pxxw嘅it唔識
如果人生有得再嚟過
我諗我會咁排 :
it(做big data analysis之類前沿領域嗰啲,而唔係阿茂部電腦有啲疾都call你過去睇下嗰種) > builder > bs > rn
而家考bs 牌平均要幾耐(consultant)?
data science 前景係咪好過Building service 好多架?
之前聽人話bs 唔同civil,好少孭飛,所以冇牌都冇所謂。
人工唔算高,返大陸太煩啦,同埋驚d design job之後番大陸,香港manufacturing 好似無咩前景
返大陸包唔包call g?
自問成績唔係一般差
有睇好多po既engine師兄勸告 EE唔入政府/二電一鐵就好似人生玩完咁 所以都有諗係咪應該轉行 試做it 不過怕自己學野慢會應付唔來
咁pt degree點行mhkie好
簽野小,even簽野都係one man band 可以了,WR1個d可以叫判頭自己簽
唔駛遮住啦,明眼人一睇就知係hiphing啦
顧問六至七年
2013-2019年有批人去英國考,3, 4年已經考到。不過被太多人玩爛咗隻遊戲,2019年後CIBSE落閘所有人香港工作嘅人要香港考。
以我有限嘅觀察,係
不過當然,適唔適合你自己又係另一個問題
有人接受到返shift處理嘔吐物屎屎尿尿插尿喉抽臭痰等,RN咪適合佢
有人心理質量好點屌都唔嬲做大判九年經驗七皮幾個月咪適合佢
睇邊間顧問 有d唔做夠十年八年都唔幫你簽
好似得arup 先平均6-7年考
學歷呢d野跟一世,廿萬算得係d咩
問題係講嗰條友,覺得讀master係一件苦差,我好奇點解佢仲要讀?
因為成班都係人有我有心態,讀master 第一樣考慮嘅嘢唔係讀咩學到咩,而係個master係唔係accredit by 乜乜學會,拎去考牌打飛機用
近幾年多咗啲做咗6-7年嘅人去考CIBSE BS牌,目標一係移民,一係就入政府hea住做,有幾多個考咗又有料又唔靠關係,相信各位工程師心裏有數啦
master嘅教學質素會唔會好啲?讀degree呢四年讀到有陰影 好驚又係比幾十萬學費嚟自修
Wsp?
有fd咁上下年資但未考
我淨係做過一間收銀
答唔到你
我會建議做 IT
攞到實際經驗 可以出香港闖下
I mean IT 經驗喺全世界都有價值
Sor for 1999
真呀 我信大多數話 rn 好做嘅連登仔 做實習會頂唔住
人工仲高過Building service?我見data science 中層好似4,5萬左近,其實係咪同Building service差唔多?
唉係十字路口好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞