[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
想問下知唔知 jacobs aurecon e&m好唔好做
有冇師兄聽過 匯智
見唔到有po講佢
每次提親佢個名都得一個

有冇人有detail 可以講下匯智依間consultant
入政府唔難
做aco囉
其實係
條例點演繹從來係有權嘅人鍾意點演繹就點演繹
都唔好講話灰色地帶
加油 希望Ching 早日有啱心水offer
補充﹕
- 上述五大歧視係香港坐board嘅人講
- 大判係考牌鄙視鏈嘅最底層,見 https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bs_15.html
做得大判,搵錢係多咗,但要預咗一世攞唔到逼唔到入HKIE個圍威喂小圈子, 大判BS攞到個MSOE CENG再二段跳攞埋個MCIBSE一般而言已經係極限。MSOE呢啲咁柒嘅學會一般都唔會寫落卡片,佢地通常取巧地只寫CENG+MCIBSE, 咁就可以扮係CIBSE charter, 當然,咁嘅資格,任何公營/政府/client/ERB等都唔會認,唔會簽到任何法律文件,要預咗main con做一世;
sub con 考牌好過大判一啲,起碼叫有少量sub con人坐board
- 今時今日性價比最高條路係唔好讀個垃圾master, 避開要master嘅CIBSE/HKIE(BSS), 楂住個degree幾年後就去報IET/IMechE, 跟住RRAs返過HKIE(IET/IMechE), 萬一翻閹就硬搏HKIE個Essay, 一嚟慳返幾廿萬,二嚟入政府嘅概率都高得多,見 https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bs_13.html
https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bsmcibsecengrrasmhkierpe.html
BS依邊幾時開始唔認英國會?
Architect 同surveyor 個邊唔認左好耐
Civil engineer 個邊都開始唔認ICE
冇理解錯的話你應該係唔明下列紅/藍色嗰兩項有乜分別?
- 2015年前入學HKIE認可嘅學位,可以唔需要master直接考MCIBSE+CEng, 然後再RRAs轉HKIE(BSS);
- 2015年後入學HKIE認可嘅學位,就要去補返個CIBSE認可嘅 Accredited as Further Learning 嘅master再考;
- 如果只有HKIE認可嘅學歷,但又唔想花幾廿萬讀個master, 係可以選擇直接挑戰HKIE (筆者作為窮鬼嘅一員,相對推薦呢個方法,背多啲書練下寫英文就慳返廿萬兼幾年時間);
- 如果連HKIE認可嘅學歷都冇,最快嘅方法只有補返個CIBSE認可 Accredited for CEng 嘅master
首先睇晒全文理解咗何謂HKIE認可嘅Degree先
https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bs_13.html
跟住要小心啲睇清楚,紅色嗰個叫"Accredited as Further Learning", 而藍色嗰個叫"Accredited for CEng"
即係你楂住HKIE認可嘅Degree, 補嘅master選擇闊啲,見上link;
但亦都有啲engineering degree以外嘅人入行做BS如讀數學/物理/會計/BBA, 佢地要charter CIBSE就只能夠補一個"Accredited for CEng"嘅master;
樓主,真心做工程好少會讚自己公司,你咁enjoy恭喜你
https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bs.html, 搞清楚BS世界工程師牌嘅種類先。
暫時HKIE(BSS)係認CIBSE; HKIE(ELL)係認IET; HKIE(MCL)係認IMechE;
雖然名義上係認,但佢地會透過一個好衰格嘅翻閹機制將一啲CIBSE/IET/IMechE charter 轉會HKIE嘅人捉返去重新考過,見 https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bsmcibsecengrrasmhkierpe.html Note J. iii).
香港panel閪嘅程度,BSS最閪,MCL次之,ELL最易

香港唔認嘅係SOE, 因為行內都知借人份人交上去再入去吹15分鐘水就攞到,含金量極低,又要交會費攞完返嚟又冇人會認,攞嚟做乜?

IET 2006年嘅時候曾經同HKIE脫鈎過一段短時間,後尾又掛返;CIBSE同香港嘅掛勾每十年review一次,上次係2014年,話說2004 (明明記得係2006, 唔肯定), 2014都曾經傾過CIBSE要同HKIE脫勾,但講講下又冇下文照續落去。今年2022年,都就嚟2024年再review, 分分鐘堅脫。如果打算長時間留响香港做,點都要諗攞返個HKIE, 長遠嚟講香港---英國學會都係朝脫鈎方向去。如果你楂BS/EE/Mechanical Degree, 唔讀master慳返幾廿萬直挑HKIE都係一個方法嚟(EE/Mechanical degree要補少少top up course, 見個blog講解),反正HKIE(BSS)同HK CIBSE坐board係同一班人嚟。

IStrucE 2012年正式同HKIE脫鈎,但聽講唔關HKIE事,而係IStrucE率先發難唔認HKIE在先。

以前ICE, IMechE轉會都冇翻閹機制直轉HKIE, 但幾呢十年開始都好多時捉啲已charter ICE, IMechE嘅考生返去考過。
唔係
讀BS degree 一樣可以charter IMechE rra HKIE(MCL), 但要預咗被捉去翻閹面試, essay
積及時好似出名伏
話說有人昅過某大顧問公司Technical Director嘅糧單,有十幾萬個月。
响私人市場做,識跳槽,識叫價,好重要。
通常阿 Sir 問書即刻答到佢就好少難為你,
返到去落埋紙先搵本例書出黎估十世都唔夠死
即reject thx ching
咁依一刻我剩係拎住CIBSE / IET / ImechE
唔拎返HKIE / RPE 可唔可以報政府工程師?
或者做政府job上名?
Architect 同 surveyor 都一定要HKIA HKIS 或者RPS 同RA 先可以做政府同政府job上名
顧問頂嗰堆人工係遠遠高過政府嘅Chief Engineer, 當然冇幾多個可以上到,正如政府嘅chief / senior engineer一樣為數不多。
如果你自問綜合能力係行業頂尖,留响顧問等私人市場做,係遠遠好搵過政府。
如果你能力只係above average, 係政府好啲嘅,但C+15以上十皮嘢一定走唔甩。
名係上得,但政府嗰邊亦有權唔認
詳見 https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bs.html
做咗4間公司得出嚟嘅結論
可能間間顧問都喺垃圾
但都總有啲公司係無咁垃圾
垃唔垃圾,係睇人,唔係睇公司
明白曬
一間band2一間band1

btw jacobs今年出咩價?
jacob 係band2?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞