[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
認真 唔係做電就咪拎個牌靠害啦
年中見大把c0但連harmonic都唔知嘅賤種學人做電
巴打有無邊個po可以追返冷氣水喉個位巴打
consultant考完先落main contractor, main con scheme A後直上考牌係極難,除非有關係
收副收到 原來冇我想像中咁難
之前已答過

https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bs_13.html

如果你想考BS工程師牌

- 2015年前入學HKIE認可嘅學位,可以唔需要master直接考MCIBSE+CEng, 然後再RRAs轉HKIE(BSS);
- 2015年後入學HKIE認可嘅學位,就要去補返個CIBSE認可嘅 Accredited as Further Learning 嘅master再考;
- 如果只有HKIE認可嘅學歷,但又唔想花幾廿萬讀個master, 係可以選擇直接挑戰HKIE (筆者作為窮鬼嘅一員,相對推薦呢個方法,背多啲書練下寫英文就慳返廿萬兼幾年時間);
- 如果連HKIE認可嘅學歷都冇,最快嘅方法只有補返個CIBSE認可 Accredited for CEng 嘅master.

IMechE, IET官方回覆(2022年),HK BS degree係要有master先可以charter
如果非BS, 但想考cibse既話可以點做 (15年前)
degree係accredited , 但係非BS (env黎)
咁係咪唔可以直接考mcibse?
定係一定要補個BS master
只可以做會員,MICE
你2015年前env可以直接考mcibse ceng, 唔需要master
個blog有講
https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bs_13.html
...
留意下新版本同舊版本第四項關於"Washington Accord"嘅分別。

新版本係: "Washington Accord accredited Bachelors' degree. (Further learning to Masters' level is required from 2015 intake)"

舊版本係﹕"International agreement (Washington Accord) overseas qualifications"

...
我地再去返香港工程師學會嘅官方網站,"Home">"HKIE Qualifications">"Training Schemes">"Scheme "A" Graduate Training">"Discipline Matching Results for Accredited Degrees">"The Hong Kong Polytechnic University 2018 Graduates onwards", 拉落第15頁,就會見到Eligible Discipline(s)嗰項,只有Building Services Discipline BSS 及 Environmental Discipline ENV先承認。
做大判有幾難?
15頁果到唔係講緊BS degree既可以考hkie 既BSS/ENV?
而唔係講緊enviormental degree 可以考BSS?
我打錯字,係master + 冇牌有5皮

你個case有牌自然攞到7皮

就算未做到SBSE,大判嘅E仔都4皮,一樣冇master、冇牌。所以唔明點解要花廿萬讀master

老老豆豆,喺香港攞4皮、5皮算唔錯。加埋你另一半,當佢有兩皮,兩公婆月入7皮仲想點?所以sub仔做得唔開心,點解唔過黎大判做?
你睇晒個blog成篇明咗個機制先
簡單嚟講
英國認一堆佢自己嘅學歷;
香港又認一堆佢自己嘅學歷;
HKIE BSS 同 CIBSE有互認機制(RRAs);
同時因為有Washington Accord嘅機制,所以英國同香港有堆degree學歷係互認;
所以2015年前嘅HKIE BSS 認嘅degree, 英國都會認
咪水人啦
大判返8放6 on99
sub仔起碼唔係返8
但5.5/6day都係on99
唔明最尾果句"所以2015年前嘅HKIE BSS 認嘅degree, 英國都會認"
假設係poly environmental engine(條link第19頁) 得ENV同LTE, 係冇BSS
咁即係environmental engine唔係HKIE BSS認既degree? 所以cibse唔會認?
https://hkie.org.hk/docs/Scheme-A/20210621/PolyU%20(Graduates%202018%20onwards)%20ver3.0.pdf
sorry我睇錯,你係environmental engineering degree, 咁CIBSE有可能唔認,你send個email去CIBSE總部問穩妥啲。

你都可以搏下唔讀master直接報HKIE ENV, 睇你搵搵唔搵到四個人,兩個ENV兩個HKIE Fellow幫你簽,然後二段跳入返HKIE BSS
但係我都做緊bs既野, 唔係好關env事, 更加唔好講識env人
如果我補個bs master係咪就肯定可以考cibse?
今時今日好多大判而家都係朝九晚六,長短週半日,星期六返去都係吹下水hea下,做業主都係呢種返工時間。
做大判technical唔需要好識design, 不過technical冇返咁上下一定被人耍,同埋心理質量要有返咁上下,有來自上家/BSI/builder同事/唔聽話嘅下家等壓力,都唔係易做。
不過九年幾有七皮幾,仲未計13-14.5個月糧,唔係好搵,但都算唔差架喇
官方話係

- 如果連HKIE認可嘅學歷都冇,最快嘅方法只有補返個CIBSE認可 Accredited for CEng 嘅master.

所有野都係自己揀
點解唔搵5DAY又輕鬆嘅工
物管 維修保養 supplier
都算比較輕鬆
真係唔難
"做過"工程就請
即係你係technician 畫圖仔 AE
想轉入去 必請咁濟
因為佢地好難請到人
有傻仔上釣9成請
但唔建議你做
除非你等錢開飯
真係想入就入,除非你係SUB仔做左十幾廿年
SUB仔出身轉入大判,可以知晒SUB仔運作
咁先可以控制得住班2判
而且做過SUB仔,本身起碼熟風火水電其中一行
要教都煩少一樣
直入做大判既話,如果唔係好有心學,technical會好弱,唔熟既話好易比SUB仔左舞右舞
所以大判好鍾意請有幾年經驗既SUB仔/乾收銀,貪易上手同埋夠平
而且大判機電99%都唔夠人.所以要入真係唔難
你冇degree?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞